Yıllardır ikili ilişkilerin kötü olduğu İran'la diyaloğa başlayan Suudi Arabistan'da Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, henüz ayrıntıları belli olmayan istikşafi görüşmelerden umutlu olduğunu, 5 yıl önce keskin bir şekilde kopan ilişkilerin yeniden kurulabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı, dün iki uluslararası zirveye katıldığı Paris'te yaptığı açıklamada, "İstikşafi görüşmeleri başlattık. Henüz çok erken bir aşamada olsa da umutluyuz" dedi.

Irak Başbakanı Mustafa el Kadhemi'nin de arabuluculuk yaptığı İran görüşmeleri, Financial Times'ın Bağdat'ta 9 Nisan'da gerçekleştirilen ilk görüşmeyi duyurmasına kadar gizli kalmıştı.

İran hükümeti ise 10 Mayıs'ta görüşmelerin yapıldığını doğrulamış ve yapılan açıklamada sonuçların konuşulması için 'çok erken' olduğu belirtilmişti.

İran'da haziran ayında gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin görüşmelere etkisinin ne olabileceği sorusuna ise Prens Faysal, bunun asgari düzeyde olacağını düşündüğünü söyledi.

"İran'ın dış politikasına ilişkin anlayışımız, bunun hükümet tarafından değil, dini lider tarafından belirlendiği yönündedir" diyen Bakan, "Bu yüzden dış politikada önemli bir değişiklik olacağını düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

İran'da dini liderin siyasetteki belirleyiciliğinin tekrar altını çizen Prens Faysal, "Bu politikayı temsil eden siyasilerde bir değişiklik olabilir, ancak en nihayetinde önemli olan dini liderin yönlendirmeleridir" diye ekledi.