Suudi Arabistan'lı akademisyen Awad Al-Qarni’nin Twitter hesabı olduğu ve WhatsApp'ta fikirlerini belirten haberleri paylaştığı için ölüm cezasına çarptırılması istendi. Sık sık TV programlarına çıkan ve aynı zamanda vaiz de olan hukuk profesörünün yargılandığı davayı oğlu gün yüzüne çıkardı.

Suudi Arabistan'da sık sık televizyon programlarına katılan vaiz ve akademisyen Awad Al-Qarni, Eylül 2017'de Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın muhalefete karşı uyguladığı baskının ilk günlerinde tutuklandı. 65 yaşındaki Awad Al-Qarni dahil ülkenin bazı önde gelen akademisyenleri, gazetecileri ve vaizleri o tarihlerde hapse atıldı. Suudi devlet medya kuruluşları tarafından ‘tehlikeli bir din adamı’ olarak gösterilen Al-Qarni'nin Twitter'da iki milyondan fazla takipçisi bulunan reform yanlısı entelektüel olduğu söyleniyor. Hukuk profesörü Awad Al-Qarni, İmam Muhammed İbn Suud İslami ve Kral Halid üniversitelerinde ders veriyordu.

Savcılar akademisyen için idam istiyor

Al-Qarni'ye yöneltilen suçlamaların ayrıntılarını, geçtiğimiz yıl S. Arabistan’dan kaçarak İngiltere’de yaşamaya başlayan Nasır, The Guardian gazetesi ile paylaştı. Al-Qarni'nin kovuşturma belgelerine göre, Riyad yönetimi, sosyal medya ve diğer çevrim içi iletişim araçlarının kullanımını suç sayıyor. Al-Qarni'ye gelecek olursak, 65 yaşındaki vaiz ve akademisyen Twitter kullandığını itiraf etti. Ayrıca WhatsApp sohbetlerini de kabul etti. Suudi hükümeti, WhatsApp’taki bazı videolarda Al-Qarni’nin Riyad’ın terör örgütü olarak nitelendirdiği Müslüman Kardeşler'e desteğini dile getirdiğini belirtiyor.

Nasır al-Qarni ise Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. 2017'de babasının tutuklanmasının ardından 30 zırhlı aracın evlerinin önüne nasıl çıktığını ve askerlerin binayı basarak annesine, kardeşlerine ve evdeki herkese silah çektiğini video ile gösterdi.

Twitter kullanan iki kadına hapis cezası

Geçtiğimiz yıl da Leeds Üniversitesinden doktora öğrencisi olan ve iki çocuk annesi Salma al-Shehab, Twitter kullandığı için 34 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Suudi Arabistan, Salma al-Shebab’ın muhalif gönderileri paylaştığını açıklamıştı. Noura al-Qathani adlı başka bir kadın da aynı sosyal medya platformunu kullanmaktan 45 yıl hapis cezası aldı.

Öte yandan, Suudi yatırımcı ve prens Alaweed bin Talal, milyarder iş insanı Elon Musk'tan sonra Twitter'daki en büyük ikinci hisseye sahip. 2017'deki ‘yolsuzlukla mücadele’ tasfiyesi sırasında 83 gün boyunca gözaltında tutulan Alaweed bin Talal, hükümetle ‘gizli bir anlaşmaya’ vardıktan sonra serbest bırakılmıştı. Suudi Arabistan'ın devlet varlık fonu Kamu Yatırım Fonu da Facebook ve WhatsApp'ın çatı şirketi Meta'daki hisselerini artırdı.

Savcıların davayla ilgili olarak ölüm cezası talep etmelerine karşın, mahkeme henüz resmi bir karar vermedi.