Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Afrika Boynuzu’ndaki dengeleri sarsacak ve uluslararası kamuoyunda geniş yankı bulacak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mahmud, tek taraflı bağımsızlık ilan eden ve Mogadişu yönetimi tarafından tanınmayan Somaliland’ın hukuki bir meşruiyetinin olmadığını bir kez daha vurguladı. Ancak açıklamanın asıl odak noktasını, bölge üzerinden yürütüldüğü iddia edilen stratejik bir "nüfus planlaması" oluşturdu.

"Filistinlileri Topraklarımıza Yerleştirmek İstiyorlar"

Cumhurbaşkanı Mahmud, İsrail’in Filistin halkını zorla kendi topraklarından çıkararak Somali’nin bir parçası olan Somaliland bölgesine yerleştirme niyetinde olduğunu iddia etti. Bu girişimi Somali’nin egemenlik haklarına ve toprak bütünlüğüne yönelik doğrudan bir tehdit olarak nitelendiren Mahmud, "Somaliland’ın hiçbir meşruiyeti yoktur. İsrail, Filistinlileri zorla bizim topraklarımıza yerleştirmek istiyor; buna izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bölgesel Güvenlikte Yeni Kriz Hattı

Mogadişu yönetiminin bu çıkışı, bölgedeki jeopolitik gerilimi yeni bir boyuta taşıdı. Analistler, bu iddiaların iki temel sonucu olabileceğine dikkat çekiyor:

Nijerya Eski Adalet Bakanı'na yolsuzluk davası
Nijerya Eski Adalet Bakanı'na yolsuzluk davası
İçeriği Görüntüle
  • Egemenlik Tartışması: Somaliland’ın uluslararası tanınma arayışlarına karşı Mogadişu’nun savunma refleksi sertleşiyor.

  • Diplomatik Kutuplaşma: İsrail’in Afrika’daki nüfuz çabaları ile Somali’nin Filistin davasına olan geleneksel desteği arasındaki makas daha da açılıyor.

Bu iddialar, özellikle Kızıldeniz ve Aden Körfezi gibi stratejik su yollarının kontrolü üzerine süregelen rekabetin ortasında, Somali’nin bölgesel bir "direnç merkezi" oluşturma çabası olarak yorumlanıyor. Uluslararası gözlemciler, Mogadişu’nun bu sert çıkışına Somaliland ve İsrail kanadından gelecek yanıtların bölgedeki güvenlik mimarisini şekillendireceğini öngörüyor.

Orta Doğu Haber