ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda Avrupa'nın Ukrayna'yı Rusya'nın müzakere şartlarını kabul etmeye zorlaması gerektiğini belirtti.

İsviçre'de bulunan 98 yaşındaki Kissinger'ın sözleri, 'Ukrayna Toprak Vermeli' sözleri ile dünya basınında geniş yer aldı.

SONUÇLAR AVRUPA İÇİN ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Kıdemli devlet adamı konuşmasında Batı'yı Ukrayna'daki Rus güçlerini ezici bir yenilgiye uğratmaya çabasından vazgeçmeye çağırdı ve bu durumun Avrupa'nın uzun vadeli istikrarı için feci sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Batı'nın anın havasına kapılıp Rusya'nın Avrupa güç dengesindeki yerini unutmasının ölümcül olacağını vurgulayan Kissinger savaşın daha uzun sürmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

SAVAŞ UKRAYNA İLE İLGİLİ DEĞİL

Avrupa'nın Ukrayna'yı müzakere şartlarını kabul etmeye zorlaması gerektiğini belirten Kissinger, "Müzakereler üstesinden kolayca gelinemeyecek karışıklıklar ve gerilimler yaratmadan, önümüzdeki iki ay içinde başlamalı” dedi.

Kiisenger, “İdeal sonuç, Ukrayna'nın tarafsız devlet olarak, Rusya ile Avrupa arasında köprü olarak konumlanması olabilir. Bu noktadan sonra savaşı sürdürmek, Ukrayna'nın özgürlüğüyle ilgili değil, Rusya'ya karşı başlatılan yeni bir savaşla ilgili olacaktır” dedi.

RUSYA-ÇİN ARASINDAKİ İTTİFAK ENGELLENMELİ

Rusya’nın 400 yıldır Avrupa'nın vazgeçilmez bir parçası olduğunu savunan Kissenger, Moskova’nın kritik zamanlarda Avrupa güçler dengesinin garantörü olduğunu savundu.

Kissenger, “Avrupalı liderler bu uzun vadeli ilişkiyi gözden kaçırmamalı ve Rusya'yı Çin ile kalıcı bir ittifakın içine sokmamalıdır” değerlendirmesinde bulundu.