Orta Doğu ve Afganistan'daki savaş, kıtlık ve depremlerde acil yardım sağlama konusunda geniş deneyime sahip uluslararası bir yardım kuruluşu, Gazze'ye yardım ulaştırmak için Mısır'ın Genel İstihbarat Servisi (GIS) ile bağlantılı bir şirkete kamyon başına 5.000 dolar ödemek zorunda bırakılıyor.

Gazze'deki yardım çalışmalarının engellenmemesi için isminin açıklanmasını istemeyen yardım kuruluşu, devletle bağlantılı bir ajana açıkça rüşvet olarak tanımladığı bir ödeme yapmak zorunda kalmanın öfkesiyle Middle East Eye'a konuştu.

Yardım kuruluşunun bir sözcüsü şunları söyledi: "Dünyanın dört bir yanında savaş, deprem ve diğer felaketlerde çalıştık, ancak insani yardım malzemelerinin sevkiyatından kazanç sağlayan bir devlet tarafından hiç böyle muamele görmedik. Bu durum kaynaklarımızın çoğunu tüketiyor ve ödenen rüşvet kamyon başına."

Yardım kuruluşu, paranın Sina'lı işadamı İbrahim el-Organi'nin sahibi olduğu ve Organi Grubu'nun bir parçası olan inşaat ve müteahhitlik firması Sons of Sinai'ye bağlı bir şirkete "yönetim ücreti" olarak ödendiğini söyledi.

İsrail sınırındaki Sina çölünde yaşayan Tarabin kabilesinin lideri ve CBS'ye ait iki şirketle ortak girişim olan bir şirketin sahibi.

Basında yer alan haberlerde Organi Grubu'nun, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşından kaçmak isteyen Filistinlilere yönelik "hızlı geçiş" izinlerinin kârlı bir şekilde satılmasından nihai fayda sağlayan kurum olduğu iddia ediliyor.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) ve Mısırlı bağımsız internet sitesi Saheeh Masr tarafından yürütülen bir araştırma, aracıların çıkış izinlerini Filistinliler için 4.500 ila 10.000 dolar, Mısırlılar için ise 650 ila 1.200 dolar arasında değişen fiyatlarla sattığını ortaya koydu.

Al-Araby Al-Jadeed'in geçtiğimiz günlerde bildirdiğine göre Gazze'deki çaresizlik arttıkça, bölgeden çıkış ücreti kişi başına 10.000 dolara kadar yükseldi. Organi'ye ait şirketler tarafından Gazze'ye giden ticari trafik için kamyon başına 9.000 dolar ücret alınırken, kamyoncular tarafından alınan ücret genellikle yük başına sadece 300 dolar.

Gazze'deki Filistinli mültecilere hayati destek sağlayan BM kuruluşu Unrwa'nın bir sözcüsü Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, Mısır'dan bölgeye yardım aktarımı için ücret ödenmediğini söyledi.

Ekran Resmi 2024 01 31 17.20.23

Mısır hükümetiyle bağlantılı tarafların rüşvet aldığı ortaya çıktı

Yardım kuruluşunun MEE'ye yaptığı açıklama, Mısır'ın ya da Mısır hükümetiyle bağlantılı tarafların Gazze'ye giden insani yardımdan kesinti yapılmasını talep ettiğine dair ilk somut kanıt ortaya konuldu.

Bu ayın başlarında İngiltere'nin silahlı kuvvetlerden sorumlu devlet bakanı James Heappey, Yabancı Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (FCDO) tarafından Mısır'a teslim edilen 150 tondan fazla insani yardımın Gazze'ye aktarılmayı beklediğini söyledi.

Gazze'deki insani durum iç karartıcı. Savaşın başladığı Ekim ayından bu yana 26.000'den fazla Filistinli öldürüldü ve Pazar günü bir BM uzmanı bölgede kıtlığın "kaçınılmaz" olduğunu söyledi.

Middle East Eye geçtiğimiz hafta Gazze'den beş aileyle konuştu ve hepsi de Gazze'den çıkışlarını kolaylaştıran arabuluculara çoğu ABD doları ya da avro olmak üzere binlerce dolar ödediklerini doğruladı.

Annesinin Gazze'den ayrılmasını sağlayan Filistinli Besan, Süveyş'teki arabulucusu hakkında şunları söyledi "Bize Mısır güvenliğiyle çalıştığını ve annemizin adını listeye yazdırmak için torpil yapacağını söyledi."

Mısır Devlet Enformasyon Servisi Başkanı Diaa Rashwan 10 Ocak'ta yaptığı açıklamada, sınır kapısında Filistinlilere ek ücret uygulandığı yönündeki "asılsız iddiaları" reddetti.

Refah'tan geçiş için paralel bir "hızlı geçiş" sistemi yıllardır uygulanıyor ve Gazze merkezli aracılar hızlı geçiş için birkaç bin dolar talep ediyor. Ancak bu pazar İsrail'in kara saldırısı başladığından ve ülke içinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çaresizliği arttığından beri patlama yaşadı.

Ticarete dahil olduğu iddia edilen şirketlerden biri Mısırlı bir seyahat acentesi olan Hala Danışmanlık ve Turizm. Bu şirket, Organi'nin ana kolu olan Organi Group altında faaliyet gösteren sekiz şirketten biri.

Aynı grupta yer alan bir diğer şirket ise Mısır Savunma Bakanlığı'nın endüstriyel holdingi Ulusal Hizmetler Projeleri Organizasyonu (NSPO) ile ortak bir girişim olan Misr Sinai'dir

UNRWA: Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de 200'e yakın okul kapatıldı UNRWA: Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de 200'e yakın okul kapatıldı

Organi 2014 yılında Youm7'ye verdiği bir röportajda NSPO'nun Misr Sinai'nin hisselerinin yüzde 51'ine sahip olduğunu ve GIS'e ait iki şirketle ortak olduğunu söyledi. "Gördüğünüz gibi tüm devlet kurumları bu şirkette yer alıyor. Bu bize avantaj sağlıyor." demişti.

Whatsapp Görsel 2024 01 31 Saat 17.29.48 F1151847

Şirketler sorumluluğu reddederek açıklama yapmaktan kaçıyor

Organi şirketleri ilk kez 2014 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin İsrail'in Koruyucu Hat Operasyonu sırasında Gazze'de yıkılan evlerin yeniden inşası için bir girişim başlattığını duyurmasıyla gündeme geldi. 

Hala Danışmanlık ve Turizm Hizmetleri Şirketi, 2021 yılında "yalnızca Gazze Şeridi'ne ve Gazze Şeridi'nden yolcuların taşınmasını üstlenmek" üzere yeniden faaliyete geçti.

O dönemde Hala tarafından yönetilen sınır ötesi trafik, 2021 yılında Al-Araby Al-Jadeed'e konuşan Mısırlı kaynaklar tarafından Kahire'nin "Filistinlilerin acılarını hafifletmek için Refah sınır kapısından seyahatin kolaylaştırılmasına ilişkin Filistinli grupların önemli bir talebine" verdiği yanıtın bir parçası olarak tanımlandı.

Whatsapp Görsel 2024 01 31 Saat 17.31.27 96B75D29

Mısır, Refah'taki geçişten ve sınırın Mısır tarafında insani yardım taşıyan kamyonların uzun kuyruklar oluşturmasından sorumlu olduğunu reddetti.

Bu ayın başlarında Uluslararası Adalet Divanı'na açılan bir davada Gazze'de soykırım yapmakla suçlanan İsrail'in savunma ekibi Kahire'yi bölgeye insani yardım girişini engellemekle suçladı.

Somali'de konuşan Sisi, İsrail'i Refah sınırının Gazze tarafında kamyonları bekletmekle suçladı:

"Eğer Gazze'ye bir somun ekmeğin girmesine izin verilmemesinin sebebi bensem, Allah'ın yüzüne nasıl bakabilirim?"

MEE, Mısır Devlet Enformasyon Servisi'nden yardım kuruluşunun Genel İstihbarat Servisi'ne bağlı ajanlara kamyon başına 5,000 dolar ödemek zorunda kaldığı iddiası hakkında yorum yapmasını istedi. Fakat henüz bir açıklama yapılmadı.