İran'ın yeni atanan Savunma Konseyi Sekreteri Ali Şemhani, Al Jazeera'ye verdiği özel röportajda, Tahran'ın savunma stratejileri ve ABD ile yürütülen müzakerelere ilişkin kritik mesajlar verdi.
Savunma Konseyi'nin yeni misyonu
Şemhani, Ağustos 2025'te kurulan Savunma Konseyi'nin sekreterliğine atanmasının, ülkenin savunma ve güvenlik yapılarında en üst düzeyde birlik sağlama ihtiyacından kaynaklandığını belirtti. Konseyin, Anayasa'nın 176. maddesi çerçevesinde stratejik eşgüdümü artırmayı ve karar alma süreçlerini hızlandırmayı hedeflediğini ifade etti.
Maskat hattında gerçekçi müzakere şartı
Umman'ın başkenti Maskat'ta Şubat 2026 başında gerçekleştirilen dolaylı görüşmelere değinen Şemhani, müzakerelerin ancak "gerçekçi bir yaklaşımla" ilerleyebileceğini söyledi. Füze kapasitesinin nükleer dosyanın bir parçası olmadığını belirten sekreter, aşırı taleplerin barış sürecini baltaladığı uyarısında bulundu.
İsrail ve ABD'ye yönelik sert uyarı
Trump ve Netanyahu arasındaki görüşmeleri değerlendiren Şemhani, İsrail'in ABD'nin lojistik ve siyasi desteği olmadan İran'a karşı etkili bir operasyon yapamayacağını savundu. Haziran 2025'teki "12 Günlük Savaş" tecrübesini hatırlatarak, her türlü yanlış hesabın bedelinin ağır olacağını vurguladı.




