Rusya, Ukrayna'ya karşı Cuma sabahı, sivil altyapı ve enerji tesislerini hedef alan ağır bir füze ve dron saldırısı başlattı. Ukraynalı yetkililer, saldırılarda Kyiv'de 6 ve Karadeniz kenti Chornomorsk'ta 2 kişi olmak üzere toplam 8 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodımır Zelenskiy, Rus güçlerinin 430 dron ve 18 füze kullandığını belirterek, bunun başkente yapılan en büyük saldırılardan biri olduğunu söyledi.
Saldırılar sonucu Kyiv'deki yüksek katlı apartmanlar, bir okul, bir sağlık tesisi ve idari binalar hasar gördü. Kyiv askeri yönetimi başkanı Timur Tkachenko, şehir genelinde ikisi çocuk olmak üzere en az 34 kişinin yaralandığını ve hastaneye kaldırılanlar arasında hamile bir kadının da bulunduğunu bildirdi.
Zelenskiy, saldırıların tek başına Rusya'nın ihtiyacı olan bir savaş olduğunu vurgulayarak, "Sadece baskı – yaptırım ve güçle – Rusya'yı bu savaşı bitirmeye zorlayabiliriz," dedi. Zelenskiy, saldırıda bir İskender füzesi kalıntısının Azerbaycan Büyükelçiliği'ni de vurduğunu ekledi.
Enerji tesisleri hedef alındı, kısmi elektrik kesintileri yaşanıyor
Rusya Savunma Bakanlığı, birliklerinin Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik saldırılarına yanıt olarak yüksek hassasiyetli silahlarla Ukrayna enerji tesislerini ve silah üretim kompleksini vurduğunu açıkladı.
Saldırılar nedeniyle merkez Kyiv bölgesi, güney Odesa bölgesi ve doğudaki Donetsk bölgesinde kısmi elektrik kesintileri yaşandığı bildirildi.
Ukrayna'nın ise son dönemde Rusya içindeki petrol rafinerileri ve depolarını hedef alan dron saldırılarını artırdığı biliniyor. Reuters'a konuşan iki sektör kaynağı, Rusya'nın Novorossiysk Karadeniz limanındaki petrol ihracatının Ukrayna dron saldırısı sonrası durdurulduğunu aktardı.





