Özbekistan’da 33 genç, İslami faaliyetlere katıldıkları ve Hilafet talebinde bulundukları iddiasıyla mahkemeye çıkarıldı. Uzun süren yargılama sürecinin ardından mahkeme, bu kişilere toplamda 368 yıl hapis cezası verdi. Gençlerin her birine farklı sürelerde cezalar verilirken, karar ülkede ve uluslararası arenada ciddi tartışmalara neden oldu.
Hükümet yetkilileri, bu kişilerin toplum düzenini bozmayı hedeflediğini ve yasa dışı örgütlerle bağlantılı olduklarını öne sürdü.
Olay, Özbekistan’da ifade özgürlüğü ve dini faaliyetlere yönelik baskılar konusundaki endişeleri yeniden gündeme taşıdı. Uluslararası toplum, Özbekistan hükümetine çağrıda bulunarak bu tür davalarda daha şeffaf ve adil bir süreç izlenmesi gerektiğini belirtti.
Kararın ardından, gençlerin aileleri ve destekçileri adalet talebiyle çeşitli platformlarda seslerini duyurmaya çalışıyor.