Cami, dönemin Valisi Hacı Mahmud Bey tarafından, rivayetlere göre 1521/22 bazılarına göre ise 1532 yılında inşa edilmiştir.

Şehri ikiye bölen Dragor Nehri'ne yakın Eski Manastır Çarşısı'nda bulunan cami, Hacı Bey Camisi olarak da tanınıyor.

Bizans ve Osmanlı sanatı, mimarisi ve arkeoloji uzmanı Dr. Robert Mihajlovski, "Manastır'ın 16'ncı yüzyıl camileri" başlıklı yazısında, Manastır şehrindeki Osmanlı mimarisinin en yoğun gelişimini, 16 ve 17'nci yüzyılda anıtsal nitelikteki dini yapıların inşasıyla gerçekleştiğini belirtiyor.

Manastır'da inşa edilen camilerin, Osmanlı Devleti'nin üç başkentinin de izlerini taşıdığını söyleyen Mihajlovski, Hacı Mahmud Bey Camisini yöredeki "Bursa gelenekçiliğinin bakiyesi" olarak nitelendiriyor.

RESTORASYONU 3 YIL ÖNCE BAŞLAMIŞTI

Caminin restorasyon çalışmalarını üstlenen firma sahibi inşaat mühendisi Onur Attar, AA muhabirine, restorasyon çalışmalarının 2019 yılında başladığını aktardı.

Caminin Osmanlı'nın bölgeden ayrılması sonrası at arabası garajı, inşaat malzemeleri deposu gibi farklı amaçlarla kullanıldığını söyleyen Attar, İkinci Dünya Savaşı'nda caminin kubbesine bir bomba düştüğünü söyledi.

Yapıya zarar veren bombanın parçalarını restorasyon sırasında bulduklarını kaydeden Attar, eserin restorasyon öncesinde tamamen harabe bir halde olduğunu dile getirdi.

Pandemi sebebiyle çalışmalarda aksaklık yaşandığını ancak şu an çalışmaların yüzde 80'inin sona erdiğini belirten Attar, temmuz veya ağustos ayında çalışmaları nihayete erdirmeyi planladıklarını vurguladı.

BALIKÇILAR BÖLGESİ

Attar, caminin bulunduğu bölgeyle ilgili bir hikayeyi de şöyle anlatıyor:

"Bölgenin ismi balıkçılar bölgesi diye geçiyor. Bunun sebebi de onların camiye karşı saygılarından kaynaklanıyor. Cami olduğu için burada domuz eti satılmasın, caminin etrafında sadece balık satılsın diye bu bölgede hep balıkçılar var. Bu yüzden buranın adı Ribarnitsa (Balıkçılar bölgesi) diye geçiyor."

Manastır'da 2016'da restorasyonu biten Haydar Kadı Camisi'nin de restorasyon çalışmalarını yaptıklarını hatırlatan Attar, bölge halkının cami yapımında elinde gelen yardımı gösterdiğini söyledi.