Müslüman dünyasında önemli bir figür olan 95 yaşındaki eski Başbakan, dün bloğunda, Twitter'da ve Facebook'ta ifade özgürlüğüne inandığını ancak başkalarına hakaret etmek için kullanılmaması gerektiğini söyleyerek düşüncelerini yayınladı.
Çoğu Müslüman ülke, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dâhil olmak üzere Fransız yetkililerin bir Fransız eğitim kurumunda, Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin kullanılmasını savunan açıklamalarını kınadı.
Bir yurttaşlık dersi sırasında öğrencilerine söz konusu provokatif karikatürleri gösteren bir Fransızca öğretmenin, sokakta Çeçen kökenli bir saldırgan tarafından öldürülmesiyle tartışma giderek tüm dünyaya yayıldı.
Söz konusu paylaşımının amacından saptırıldığını iddia ederek farklı bir bağlama sokulmaya çalışıldığını ifade eden Mahathir Muhammed, ‘’ paylaşımımda ifade ettiğim argümanım; "Fransızlar tarihlerinde soykırıma varacak seviyede Müslümanlara katliamlar yaşatmıştır. Bundan dolayıdır ki Müslümanların, Fransızlara karşı kızgın olma ve milyonlarca Fransız’ı öldürmeye hakkı var. Fakat Müslümanlar genel olarak ‘’kısasa kısas’’ yasasını uygulamadılar. Dolayısıyla Fransızları öldürmeliyiz iddiasında da değiller. Fakat aynı şekilde Fransızlar da bu provokasyon ve İslam nefretinden vazgeçmeli."
Fransız öğretmenin öldürülmesini onaylamadığını de ifadelerine ekleyen eski Başbakan, "kendini bilmez bir katilin yaptıklarından dolayı tüm Müslümanları ve İslamiyeti suçladığınız için, Müslümanların Fransızları cezalandırma hakkı var" dedi.
Twitter ve Facebook, platformlarının şiddeti övme kurallarını ihlal ettiğini savunarak, Mahathir Muhammed’in paylaşımını kaldırdı.
Eski Malezya Başbakanı ise Müslümanların geçmişte kendilerine karşı uygulanan adaletsizliğin intikamını asla almadıklarını ve Fransızların başkalarının inançlarına saygı duymaları gerektiğini ileri sürerek, söz konusu sosyal medya mecralarını suçladı.
Mahathir yaptığı açıklamada, "Makaleme verilen bu adaletsiz tepkiler, Müslümanlara yönelik Fransız nefretini daha da körüklemeye hizmet ettiği açıktır. Bana göre, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım mecraları, konuşma özgürlüğünün tedarikçisi oldukları için, en azından benim fikrimi açıklamama ve savunmama izin vermeleri gerekiyordu." dedi.
Perşembe günü, Fransa’nın Nice kentindeki bir kilisede, Tunuslu bir göçmenin üç kişiyi öldürdüğü cinayetle, Macron'un, İslam’a karşı düşmanca tutumunun, dozunu daha da arttırarak, ‘’muhafazakâr İslami inançların, Fransız değerlerini altüst ettiğini ve bunu durdurmak için daha da kararlı bir mücadele yürüteceğini’’ söylemesine sebep olmuştu.
Fransız yetkililer, söz konusu provokatif karikatürlerin ve bunların yayınlanmasını, Fransa’nın temel değeri olarak addettikleri ifade özgürlüğünün bir yansıması olduğunu savunarak, işlenen cinayetlerin, Fransa’nın bu öz değerlerine karşı bir saldırı olarak gördüklerini iddia ettiler.
*Amerika menşeli Metro Haber Ajansında yayınlanan bu haber, aslına sadık kalınarak Hasan Nurhan Çelik tarafından, ortadoguhaber.com adına tercüme edilmiştir.