Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkenin doğal zenginliklerine dikkat çekerek ilginç bir tahminde bulundu. Vitebsk Bölgesi’ndeki Berezinskiy Biyosfer Rezervi’ni ziyareti sırasında konuşan Lukaşenko, temiz hava, temiz su ve ormanların normal bir hayat için temel gereklilikler olduğunu vurguladı.
Lukaşenko, ülkesinin sahip olduğu temiz havanın "Tanrı’nın bir nimeti" olduğunu belirterek, bu nimeti korudukları için gelecekte Avrupa ülkelerinin Belarus'a para ödeyeceğini öne sürdü.
Avrupa'daki hava kirliliğine gönderme
Avrupa'da artık temiz havanın kalmadığını iddia eden Lukaşenko, rüzgarın Belarus'un temiz havasını Avrupa'ya taşıdığını söyledi. Sözlerini, ülkesine uygulanan yaptırımlara tepki göstererek sürdüren lider, "Ama onlar, bize para ödemek yerine yaptırımlarla bizi boğmaya çalışıyorlar. Bu geçecek. Artık geçiyor. Onların bize temiz hava için para ödeyeceği zamanlar uzak değil" dedi. Lukaşenko’nun bu sözleri, ülkesinin çevresel avantajını uluslararası siyasette bir koz olarak gördüğünü ortaya koydu.





