Ayan meclisleri yaptıkları ortak basın açıklamasında, Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi üyelerinin ülkelerinde yaşanan siyasi krizin sorumluları olduğu belirtildi.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi üyelerine en geç "27 Şubat'a kadar" istifa etmeleri için çağrıda bulunan ayan meclisleri, "Ülkeyi birleştirecek ve kutuplaşmaya son verecek olan tek yolun parlamento seçimlerinin yapılmasıdır. Haziran 2022’den önce seçimlerin gerçekleşmesine yönelik yapılması gereken her türlü işlemi onayladığımızı buradan herkese bildiriyoruz." açıklamasında bulundu.

Diğer taraftan ise Devlet Yüksek Konseyi'ne Temsilciler Meclisi tarafından parlamento seçimlerinin ertelenmesine yönelik girişimlere karşı konulması çağrısında bulunuldu.

SEÇİMLER HAZİRAN’DA

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, 22 Şubat'ta yaptığı açıklamada haziran ayında seçimlerin yapılmasını sağlayacak "Emanetin halka teslimi" isimli bir plan oluşturduklarını bildirmişti.

LİBYA’DA SEÇİM ÇIKMAZI

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmişti.

Ancak Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi'nden oluşan taraflar, seçimlerin hukuki altyapısını belirleyecek kanunda anlaşamadığı için oluşan hukuki sorunlar nedeniyle seçimler planlanan tarihte yapılamadı.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümetinin görev süresinin 24 Aralık'ta dolduğu iddiasıyla 10 Şubat'ta yeni başbakan seçimi düzenledi.

Ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa başbakan seçilmişti.

Bu gelişmenin ardından Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu bildirmişti.