Lavrov, düzenlediği basın toplantısında, Rus diplomasisinin 2023 yılını değerlendirdi.

Gazze Şeridi'nde "şiddetin uygulandığını" belirten Lavrov, Filistin devletinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları doğrultusunda oluşturulmasının önemine işaret etti.

İsrail’de Başhaham, ülkesinin hava savunmasının başarısını Tevrat'a bağladı İsrail’de Başhaham, ülkesinin hava savunmasının başarısını Tevrat'a bağladı

Lavrov, "Filistin devleti kurulmazsa, Filistin halkı kendisini mazlum hissedecek, adil olmayan şartlarda yaşamaya devam edecek ve bu adaletsizliği hissederek nesilden nesile aktaracaktır." dedi.

ABD ve Avrupa ülkelerinin de Filistin devletinin oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğunu anladıklarına dikkati çeken Lavrov, bu olmadan Orta Doğu'daki duruma çözüm bulunmasının "zor" olacağını anlattı.

Lavrov, Filistinliler ile İsraillilerinin müzakere masasına oturtulması gerektiğini vurgulayarak, "Filistinlilerin karar vermeleri gerekiyor. ABD ise onların (Filistinlilerin) yerine her şeyi belirlemeye ve kendisi için uygun olanı yapmaya çalışıyor. Bu, sömürgeci uygulamaların bir tezahürüdür." şeklinde konuştu.

Daha önce İsrail'in, Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü "özel askeri operasyonu" eleştirdiğini anımsatan Lavrov, şunları kaydetti:

"İsrail'de Yair Lapid başbakan iken Ukrayna'da yürüttüğümüz askeri operasyon hakkında silahların seçici olarak kullanılmamasının ve masum vatandaşların acı çekmesinin savaş suçu olduğunu söylüyordu. Birkaç ay sonra İsrail'de hükümet değiştiğinde, İsrail yönetimi, ağır silahların seçici olarak kullanıldığı, başta çocuklar olmak üzere benzeri görülmeyen sivil kaybının yaşandığı yönündeki eleştirilere, bunun bir savaş trajedisi olduğunu açıkladı. Rus ordusu Ukrayna'daki askeri unsurlara yönelik saldırılar düzenliyor."

2. Dünya Savaşı sırasında Yahudi Soykırımı'nın (Holokost) yaşandığını anımsatan Lavrov, İsraillilerin, 2. Dünya Savaşı'nda acı çektikleri için bugün her şeyi yapma hakkına sahip olduklarını düşünmemelerini gerektiğinin altını çizdi.