Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından düzenlenen ve 40'tan fazla uluslararası kuruluşun yer aldığı toplantıda, Doğu Afrika bölgesinde devam eden kuraklık görüşüldü.
Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, kuraklığın bölgedeki birçok ülkeyi olumsuz etkilediği ve bu nedenle "acil önlem alınması" talep edildi.
Açıklamada, kuraklığın yanı sıra Kovid-19 salgını, çatışmalar ve çöl çekirgelerinin tarım arazilerine zarar vermesi gibi konularında mevcut durumu daha da kötüleştirdiğine vurgu yapıldı.
Etiyopya, Kenya ve Somali’de çoğunluğu çocuk 14 milyon kişinin açlık sınırında olduğunun altı çizilen açıklamada, mevsimsel yağışların olmaması durumunda bu sayının 20 milyona erişebileceği bildirildi.
Sadece Afrika Boynuzu bölgesindeki gıda sorununun 5,7 milyon çocuğu olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada, 1,7 milyon çocuğun ise kalıcı gıda sorunu ile karşı karşıya olduğuna vurgu yapıldı.
Söz konusu üç ülkedeki gıda sorunu ile mücadele için en az 4,4 trilyon dolara ihtiyaç duyulduğu ve bugüne kadar sadece Somali'ye 64,7 milyon dolar sağlandığı ifade edildi.