Reuters'in haberine göre Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nde (OPCW) oy kullanan ülkelerin çoğunluğu, Suriye'nin ajanstaki ayrıcalıklarının derhal iptal edilmesi kararını destekledi.
Teklif İngiltere, Fransa ve ABD’de de dahil olmak üzere OPCW üyesi 193 ülkeden 46'sı tarafından verildi.
Gerekli üçte iki oy çoğunluğunu karşılandığı oylamada teklif lehine 87 aleyhinde ise 15 oy kullanıldı. Oylamaya katılan 136 ülkeden 34 çekimser katıldı.
İran, Rusya ve Suriye karşı oy kullananlar arasındaydı.
Büyük ölçüde sembolik olmasına rağmen oylama sonucu Esed rejimine savaş alanında her türlü kimyasalın kullanımını yasaklayan 1997 Kimyasal Silahlar Sözleşmesini ihlal edilmesinin kabul edilmeyeceğine dair siyasal bir mesaj veriyor.
OPCW'deki Hollanda temsilcisi attığı tweet ile “Kimyasal silahların sürekli kullanımına ve bulundurulmasına karşı açık bir hayır” verildiğini duyurdu.
Birleşmiş Milletler ve OPCW’nin özel soruşturma ekibi tarafından yapılan araştırmalar, Suriye rejim güçlerinin 2015-2018 yılları arasında binlerce kişinin öldüğü veya yaralandığı saldırılarda sinir gazı sarin ve içinde klor olan varil bombalarını kullandığı sonucuna vardı.
Suriye rejimi ve askeri müttefiki Rusya, savaş sırasında kimyasal silah kullandığını defalarca reddettiler.
Çeviri: Engin Dinç