Avrupa

İtalya'da muhalefet partilerinden, İsrail'e ve İtalyan hükümetine tepki

İtalya'da muhalefet partilerinin liderleri, hem İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara hem de Meloni hükümetinin saldırıları kınamamasına tepki gösterdi.

Abone Ol

İtalya'da muhalefet partilerinin liderleri, hem İsrail'in Gazze'deki saldırılarına hem de İtalyan hükümetinin bu saldırıları kınamamasına sert tepki gösterdi.

Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin genel kurulunda, sol muhalefet partilerinin, İsrail saldırısı altındaki Gazze'de yaşananlara ve Filistin meselesine ilişkin verdiği önergeler görüşüldü.

Görüşmeler sırasında söz alan ana muhalefet partisi Demokratik Parti’nin (PD) lideri Elly Schlein, "Gazze yeryüzündeki cehennemdir. Birleşmiş Milletler (BM) açlığın bir savaş silahı olarak kullanıldığını söylüyor." dedi.

Uluslararası toplum ve İtalyan hükümetinin katliamı durdurmak için her türlü çabayı göstermesi gerektiğini dile getiren Schlein, Başbakan Giorgia Meloni'ye seslenerek, "Önergemizde, hükümetten suç ortaklığı sessizliğini bozmasını istiyoruz çünkü her kuralı çiğniyorlar. Meloni'ye soruyoruz, Bu vahşet karşısında nasıl sessiz kalabiliriz? İmha planı karşısında sessiz kalamayız. Gazze'de vahşet yaşanıyor. Sessiz kalmak suç ortaklığıdır." diye konuştu.

Schlein, Meloni'nin yaşananlara karşı henüz net bir kınamada bulunmadığını belirterek, "(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu hükümetine yaptırım çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

Schlein, hükümetten aynı İspanya, İrlanda ve Norveç'in yaptığı gibi Filistin Devleti'ni tanımasını da istedi.

İkinci büyük muhalefet partisi 5 Yıldız Hareketi’nin (M5S) lideri Giuseppe Conte de Meloni'nin daha önce yaptığı "Ben bir anneyim, ben bir Hristiyanım" çıkışını hatırlatarak, "Meloni, bize bir anne, bir Hıristiyan ve bir vatansever hikayeni daha fazla anlatma. Çocuklar parçalara ayrıldığında bir Hıristiyan yüzünü çevirmez. Gazze'de 15 bin çocuk öldürüldü." yorumunu yaptı.

Conte, Meloni'nin muhalefette olduğu 2014 yılında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını eleştiren sosyal medya paylaşımlarını göstererek, Başbakanı eleştirdi.

Conte, "Yaklaşık 60 bin Filistinli katledildi. Çocuklar yiyecek, su ve ilaçtan mahrum bırakıldı. İsrail hükümetinin hatalarıyla karşı karşıya değiliz, bunun tek bir adı var, soykırım." dedi.

Öldürülen çocukların isimlerini sayarken gözyaşlarını tutamadı

Muhalefet partilerinden Yeşil ve Sol İttifak’ın lideri Angelo Bonelli de İsrail saldırılarında Gazze’de hayatını kaybeden çocukların adlarını ve yaşlarını tek tek okurken göz yaşlarını tutamadı.

Bonelli, bu listenin çok uzun olduğunu belirterek, "Bu kadar çok isimle ve bunlara kadınların isimleri de eklendiğinde, yüzlerce ve yüzlerce kilometre sayfalardan oluşacaktır. Ölen sivillerin isimlerini okumaya günler yetmeyecektir." dedi.

Bonelli, adalet istediklerini vurgulayarak, "İnsan onurunun savunulmasını istiyoruz, İtalyan hükümetinden bu ölen çocukların onurunu savunacak bir şeyler söylemesini istiyoruz. Daha fazla çocuğun bombalar tarafından öldürülmemesini istiyoruz. Çok fazla şey mi istiyoruz?" diye konuştu.

Bonelli, Başbakan Meloni'ye seslenerek, şunları kaydetti:

"Meloni'den bir kez daha büyükelçimizi çekmesini, İsrail'e yaptırımlara, aynı Rusya'ya yaptırımlara ‘evet’ dediği gibi ‘evet’ demesini talep ediyoruz. Tarihin doğru tarafında durun, öldürülenlere sırtınızı dönmeyin. Etnik temizlikle karşı karşıyayız bu nedenle İtalya Cumhuriyeti Hükümeti’nden buna karşı duruş sergilemesini istiyoruz."

Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda görüşmeler sürerken, Yeşil-Sol İttifakı (AVS) milletvekilleri genel kurul salonunda Filistin bayrakları açtı.

Muhalefetin önergeleri reddedilirken, iktidar partilerinin önergesi kabul edildi

Genel Kuruldaki görüşmeler sonunda PD, M5S ve AVS'nin ortak verdiği 4 önerge oylandı.

"İsrail Devleti'nden silah ithalatının derhal askıya alınması", "İsrail Hükümeti'ne karşı uluslararası hukuku ve uluslararası insancıl hukuku sistematik olarak ihlal ettiği gerekçesiyle Avrupa düzeyinde yaptırımların uygulanmasını desteklemeyi", "Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılan tutuklama emirlerini tam olarak uygulamayı", "Filistin'in 1967 sınırları içinde, Kudüs'ün ortak başkenti olduğu demokratik ve egemen bir devlet olarak tanınması, İsrail Devleti ile birlikte barış, güvenlik ve refah içinde yaşaması" ve "Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmadan muzdarip bir halkın sistematik olarak yok edilmesine yönelik operasyonların derhal durdurulması ve kesin bir dille kınanması için ilgili uluslararası ve Avrupa forumlarında her türlü yararlı girişimin acilen yapılması" gibi çağrılar içeren önergeler, iktidar partilerinin oylarıyla reddedildi.

Bu önergelerin yerine Temsilciler Meclisi’nde iktidar partilerinin verdiği, "İsrail ile Filistin temsilcileri arasında, Arap ülkelerinin hazırladığı plandan başlayarak, Gazze'nin istikrarı ve yeniden inşası için müzakereli bir çözüme yönelik her türlü girişimin Avrupa ve uluslararası ortaklarla birlikte desteklenmesi ve İsrail ile Filistin Devleti'nin karşılıklı tanınan sınırlar içinde barış ve güvenlik içinde yan yana yaşadığı iki devletli çözüm temelinde, Orta Doğu'da adil ve kalıcı bir barışa yönelik siyasi sürecin yeniden başlatılması" ve de "tarafların, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası hukuka uygun olarak, çatışmaları derhal durdurması, Hamas'ın elinde bulunan esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'deki sivil halka insani yardım ulaştırılmasına olanak verecek koşulların yeniden sağlanması için çalışmalar yapılması" çağrısında bulunan önerge kabul edildi.