İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Harris, Gazze'ye insani yardım girişini engelleyen İsrail'i ablukayı kaldırmaya çağırarak, "Eğer İsrail bu askeri saldırılarını sürdürürse daha fazla yaptırım gelmeli." ifadelerini kullandı.
İrlanda Parlamentosunun alt kanadı Dail Eireann'da Gazze’deki duruma ilişkin açıklama yapan Harris, Birleşmiş Milletler (BM) açıklamalarına göre Gazze’de 15 bin çocuğun öldürüldüğünü kaydetti.
Harris, 34 bin çocuğun yaralandığını, 1 milyondan fazla çocuğun yerinden olduğunu vurgulayarak, “Gazze, çocukların nüfusa oranla dünyada en çok uzuv kaybına uğradığı yer.” dedi.
Yaklaşık 17 bin çocuğun ailesinden ayrı düştüğünü belirten Harris, "Bu büyük fiziki yaranın dışında psikolojik travmanın iyileşmesi nesiller sürecek. Hiçbir çocuk bombardıman korkusundan herhangi bir travma izi olmadan kurtulamıyor." diye konuştu.
Harris, Gazzelilere açlığın dayatıldığını ve insani yardımların bölgeye girişinin engellendiğini dile getirerek, "Üç ay önce 4 İrlanda yardım tırı İsrail ablukası arifesinde Ürdün'e ulaştı. Binlerce insana yardım edecek malzemeleri taşıyordu. İnsanlar açlık yaşarken bu yardım malzemeleri Ürdün'deki depoda bekliyor." ifadelerini kullandı.
Mart ayından bu yana 44 bin tırın Gazze'ye girişinin engellendiğini kaydeden Harris, Gazze'de hizmet veren hastane kalmadığını da söyledi.
"Gazze halkının içinde bulunduğu vicdansızlık karşısında, bu acılara derhal son vermeyecek her türlü söz ve eylem yetersizdir." diyen Harris, Gazze'de yaşananların insanlığa ve İrlanda halkının değerlerine aykırı olduğunu ifade etti.
"Tüm nüfusun insani yardıma ulaşmasını sağlamayan bu sistemi kınıyorum"
Uluslararası toplumun Gazze'de yaşananlara yanıt verememesini eleştiren Harris, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Gazze'de son 600 gündür tanık olduğumuz görüntüler inandığımız değerlere bir hakaret, sona erdirilmesi gereken bir trajedinin kolektif biçimde önlenememesinin göstergesidir. 18 aydan uzun süredir süren bombardıman, akıl almaz bir yıkıma yol açtı. Bu durum, İsrail'in neredeyse 80 gündür sürdürdüğü insani yardım ablukasıyla daha da ağırlaştı. Gazze'de hala 58 rehine bulunuyor. Aileleri acı içinde bekliyor. İrlanda halkı ile dünyanın büyük bölümü 'Harekete geçmek için daha ne gerekiyor?' diye soruyor."
Harris, Hamas'ı kınadıklarını da belirtirken, İsrail'in Gazze'deki askeri saldırılarını artırma kararına da tepki gösterdiklerini bildirdi.
İrlanda olarak Avrupa Birliği ile İsrail arasındaki işbirliği anlaşmasını gözden geçirmeyi desteklediklerine dikkati çeken Harris, "İsrail'i insani yardımlara uyguladığı ablukayı kaldırmaya ve Gazze'de ihtiyaç olan yardımların girişini engelsiz olarak sağlamaya çağırıyoruz. Eğer İsrail bu askeri saldırılarını sürdürürse daha fazla yaptırım gelmeli." ifadelerini kullandı.
Harris, Gazze'deki durumun tüm zamanlardakinden daha kötü olduğunun altını çizdiği konuşmasında, İsrail'in ateşkesi bozmasıyla Gazzelilere yeni acılar yaşattığını anlattı.
Gazze'ye son günlerde giren az sayıda yardım malzemesini, "Okyanusta bir damla su" olarak niteleyen Harris, kıtlığın ise hiçbir İrlandalının kabul etmeyeceği bir felaket olduğunu vurguladı.
Harris, İsrail güvenlik kabinesinin insani yardımları kontrol etme ve dağıtma işini özel yükleniciler aracılığıyla yapma kararına da değinerek, "BM'nin de belirttiği gibi bu kabul edilemez. Yardımların daha fazla kontrol edilip kısıtlanması için yapılmış bir plan. Birçok lider gibi tüm nüfusun insani yardıma ulaşmasını sağlamayan bu sistemi kınıyorum." dedi.
"Yasa dışı, vicdansızca ve insanlık dışı"
İki devletli çözümün bölgeye barış getirecek en önemli seçenek olduğunun altını çizen Harris, "İsrail'de gelişen siyasi düşünce bu hedefe karşı düşmanca davransa da uluslararası bir ivme yakalanıyor." ifadelerini kullandı.
Dünyanın gözü Gazze'ye çevrilmişken İsrail'in Batı Şeria'da son 20 yılın en büyük askeri saldırılarını gerçekleştirdiğini söyleyen Harris, ocaktan bu yana Batı Şeria'da 40 bin kişinin yerinden edildiğine işaret etti.
İsraillilerin gasbettiği Filistin topraklarında kurduğu yerleşim yerlerine karşı olduklarını yineleyen Harris, "Gazze ve Batı Şeria'da yaşananları ayrı ayrı ele almamak lazım. Bu, İsrail hükümetinin özenle planladığı bir politika. Yasa dışı, vicdansızca ve insanlık dışı." diye konuştu.
Harris, ülkesinin İsrail'e karşı açılan uluslararası davalara taraf olduğunu belirtti.
Mahkemelerde aktif şekilde yer alırken bir yandan da Avrupa Birliği seviyesinde kararlar alınması için çalıştıklarını anlatan Harris, "Bunlar, İrlanda'nın bu korkunç savaşa cevap olarak attığı adımlardır. Her zaman daha fazlasını yapmalıyız ve yapacağız." dedi.
İrlanda'nın Gazze'de açlık sona erene, esirler serbest kalana, bölgedeki okullar ve hastaneler tamamen çalışır hale gelene ve iki devletli çözüm hayata geçene kadar çalışmayı sürdüreceğini ifade eden Harris, "Gazzelilerin karşı karşıya olduğu bu barbarlığı sona erdirmek için savaşmaya devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.