Middle East Monitor yayınladığı bir makalede, Hamas'ın paylaştığı videodaki, rehin tutulan Etiyopya asıllı İsrailli Avera Mengistu’nun "Ben esir Avera Mengistu. Sıkıntı ve acıyla geçen bunca yıldan sonra ben ve arkadaşlarım daha ne kadar burada esaret altında kalacağız? İsrail devleti ve halkı nerede?" sözleri üzerinden İsrail’deki ırkçılığı analiz etti.

Makalede, İsrail’in Aşkenaz grubunun, hatta sosyal açıdan daha az ayrıcalıklı Sefarad veya Mizrahi Yahudilerinin üyesi olmayan Hamas’ın elindeki iki İsrailli askeri kurtarmak için acele etmediği belirtiliyor.

Makalenin yazarı İsrail’in bu davranışını renk ve etnik kökene dayalı ırkçılığa dayandırıyor.

Middle East Monitor’e göre, Siyah Yahudiler ve Bedeviler her zaman İsrail'in sosyo-ekonomik göstergelerinin en altına yerleştirildi. 2011'de İsrail gazetesi The Jerusalem Post, Etiyopyalı göçmenlerin çocukları arasında yoksulluğun yüzde 65 gibi bir orana ulaştığını gösteren rahatsız edici bir rapordan rakamlar paylaştı. Bu rakam, İsrail'deki ortalama yoksulluk olan yüzde 21 ile karşılaştırıldığında büyük orana denk düşüyor.

2011’den beri durum çok fazla değişmedi. İsrail Adalet Bakanlığı'nın ırkçılık şikayetleriyle ilgili yıllık raporu, tüm şikayetlerin yüzde 24'ünün Etiyopyalılar tarafından yapıldığını gösteriyor. Bu ırkçılık, eğitimden hizmete ve polisin kötü muamelesine kadar kamusal yaşamın birçok yönünü kapsıyor.

Makaleye göre, pek çok kişi, hükümetin Mengistu'nun uzun süreli tutukluluğuna verdiği zayıf tepkinin, onun siyahi olduğu gerçeğiyle doğrudan bağlantılı olduğuna inanıyor.

Makalede, İsrail'in Afrikalı sığınmacılara karşı ayrımcı davranışı ve aşağılayıcı muameleye de vurgu yapılarak Uluslararası Af Örgütü’nün 2018'deki bir raporunda bunu "acımasız ve yanlış yönlendirilmiş bir sorumluluktan vazgeçme" olarak tanımladığı anımsatıldı.

Etiyopya asıllı askerin "İsrail Devleti ve halkı nerede?" sorusu Etiyopyalıların yaklaşık iki kuşaktır hissettiği toplu kayıp ve yabancılaşma duygusunu özetlediğini kaydeden yazar, analizine şöyle devam ediyor:

Şiddet, ırkçılık ve çok daha fazlasının kurbanı olan o tarihi toprakların yerlileri olan Filistinliler, İsrail'in siyahi askeri kurtarmak için neden çok az şey yaptığını çok iyi biliyor. Mengistu ve Etiyopyalı topluluk, İsrail siyasetinde ırkın ne kadar önemli bir faktör olduğunu da anlıyor. Bir esir mübadelesi, Mengistu'yu ve İsrail'de tutulan belirsiz sayıda Filistinli tutsağı potansiyel olarak serbest bırakabilse de, İsrail'in elindeki Filistinlilerin çektiği acılar ve Etiyopyalı Yahudilere karşı ayrımcılık çok daha uzun süre devam edecek.