İsrail gazetesi Haaretz, Tel Aviv yönetiminin Refah Sınır Kapısı'nın kontrolü için ABD'ye sunduğu ve Washington'ın politikalarıyla çelişen yeni önerinin detaylarını yazdı. Habere göre İsrail, kapıda Filistin Yönetimi güçleri yerine Amerikan özel güvenlik şirketlerinin (paralı askerler) konuşlandırılmasını talep ediyor.

Trump'ın Planına Meydan Okuma

İsrail'in bu hamlesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı ve kapının idaresini AB denetiminde Filistin Yönetimi'ne bırakan "20 Maddelik Plan" ile taban tabana zıt. İsrail tarafı, Filistin Yönetimi'ne ve Avrupa Birliği Sınır Misyonu'na "güvenmediği" gerekçesiyle denetimi tamamen kendisine sadık bir yapıya devretmek istiyor.

Sabıkalı Şirket Masada: "UG Solutions"

Washington'ın Gazze'ye düzenli ordu göndermeyi reddetmesi üzerine İsrail'in sunduğu "B Planı"nda, daha önce Gazze'deki yardım dağıtımlarında sivillerin ölümüyle sonuçlanan olaylarla anılan "UG Solutions" şirketinin adı öne çıkıyor. Bu durum, insan hakları örgütleri tarafından "felaket senaryosu" olarak nitelendiriliyor.

Kalıcı Askeri Kontrol Noktası

İsrail ayrıca, Refah yakınlarında kalıcı bir askeri kontrol noktası kurarak, gelenleri fiziki aramadan, gidenleri ise dijital taramadan geçireceği bir "yeni güvenlik gerçekliği" dayatmaya hazırlanıyor. Bu planın, son İsrailli esir Ran Gvili'nin naaşının iadesi görüşmeleriyle bağlantılı olarak kabinede oylanması bekleniyor.

Suriye'nin dev aşireti Şammar'dan 'birlik' çağrısı
Suriye'nin dev aşireti Şammar'dan 'birlik' çağrısı
İçeriği Görüntüle

Orta Doğu Haber