Gazeteci Ensar Çalışkan: Erdoğan'ın Gazze diplomasisi, Türkiye'de yeterince anlaşılmadı Gazeteci Ensar Çalışkan: Erdoğan'ın Gazze diplomasisi, Türkiye'de yeterince anlaşılmadı

Analistler, halihazırda derin bir krizle karşı karşıya olan Mısır ekonomisinin, İsrail'in Gazze'ye açtığı savaş ve Kızıldeniz'de tırmanan gerilimden darbe almaya hazırlandığını belirtiyor.

Şu anda "yaşam destek ünitesine" bağlı olan Mısır'ın kötüye giden ekonomisi, gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 90'ından fazlasına ulaşan kamu borcu, sermaye kaçışı ve para biriminin ABD doları karşısındaki düşüşünden muzdarip.

Şimdi bu zorluklar, İsrail'in durmak bilmeyen saldırıları sonucunda dört ay boyunca yerinden edilen Gazze nüfusunun büyük bir kısmının Refah'a itilmesiyle Mısır sınırına giderek yaklaşan savaşla daha da artıyor. Turizm ve Süveyş Kanalı Mısır'ın en önemli iki döviz kaynağı.

Turizm için kasvetli görünüm

Mısır'ın piramitleri, müzeleri, tatil köyleri ve anıtları dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekmekte ve turizmi uzun zamandır önemli bir milli gelir kaynağı haline getirmektedir. 2022 yılında yaklaşık üç milyon Mısırlı turizm sektöründe çalışıyordu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı patlak vermeden önce Mısır'ın turizm sektörü COVID-19'un etkilerinden kurtulmaya çalışıyordu. Ancak toparlanıyor gibi görünüyordu. Gazze savaşı ve Kızıldeniz krizi bu sektörden elde edilecek gelir beklentilerini olumsuz etkileyebilir. S&P Global Ratings'e göre Mısır'ın turizm gelirleri geçen yıla kıyasla yüzde 10-30 arasında bir düşüş yaşayacak ve bu da ülkenin döviz rezervlerinin yüzde 4-11'ine mal olabilir ve GSYH'yi küçültebilir.

George Mason Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Amr Salah Mohamed Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, "Çatışmanın Sina yarımadasına yakınlığı, 2022-23 mali yılında 13,63 milyar dolar gelir getiren turizmde keskin bir düşüşe yol açtı" dedi.

Mohamed, "Devam eden çatışmaların Mısır turizmine verdiği zararı tam olarak ölçmek şu ana kadar zor olsa da, Kasım ayı başındaki rezervasyonlarda yaşanan yüzde 25'lik düşüş gibi ilk belirtiler, çatışmaların sürmesi halinde devam etmesi muhtemel önemli bir gerilemeye işaret ediyor" diye ekledi.

Orta Doğu Haber