Middle East Eye’ın Times of Israel ve Arap diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, İsrail ordusu önümüzdeki Mart ayında Gazze Şeridi’nde yeni bir geniş çaplı saldırı başlatmayı planlıyor. Haberde, ateşkesin ikinci aşamasına yaklaşılmasına rağmen Hamas’ın silahsızlandırılamamasını gerekçe gösteren İsrail’in, Gazze Şehri’ne odaklanarak kontrolündeki alanı genişletmeyi ve mevcut "Sarı Hat"tı kıyı şeridine doğru daha batıya itmeyi hedeflediği belirtildi.

Sarı Hat ve ateşkes ihlalleri

10 Ekim 2025’te ABD arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşması kapsamında İsrail güçleri "Sarı Hat" olarak bilinen sınıra çekilmiş ve Gazze Şeridi’nin yaklaşık %53’ünü kontrol altında tutmaya devam etmişti. Ancak Mart ayında planlanan harekatın bu dengeyi değiştirebileceği ifade ediliyor. Hamas sözcüsü Hazım Kasım, grubun yönetim organlarını feshedip yetkiyi teknokrat bir komiteye devretme kararı aldığını duyururken, İsrail’i ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Verilere göre İsrail, son üç ayda hava saldırıları, bombardımanlar ve ev yıkımları dahil olmak üzere ateşkesi yaklaşık 1200 kez ihlal etti ve bu saldırılarda 439 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail’de panik yaratan mesaj: “Gece yarısı gökyüzüne bakın”
İsrail’de panik yaratan mesaj: “Gece yarısı gökyüzüne bakın”
İçeriği Görüntüle

Uluslararası güç tartışması

Süreç, ABD destekli planın bir parçası olan uluslararası istikrar gücünün oluşturulmasındaki anlaşmazlıklarla daha da karmaşıklaşıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye’nin bu güce katılımına karşı çıkması; Azerbaycan, Pakistan, Suudi Arabistan ve Endonezya gibi potansiyel ortakların asker gönderme konusunda geri adım atmasına neden oldu.

İnsani kriz derinleşiyor

Sahadaki durum, kış şartları ve devam eden abluka nedeniyle giderek kötüleşiyor. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana 71.400’den fazla Filistinli hayatını kaybetti. UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, yardımların yetersiz kaldığını ve insanların su geçiren çadırlarda yaşam mücadelesi verdiğini belirtti. İnsani yardım kuruluşları, İsrail’in faaliyetlerini kısıtlamasının yüz binlerce kişiyi temel bakımdan mahrum bırakacağı uyarısında bulunuyor.

Orta Doğu Haber