İsrail işgal yönetiminin yaşadığı iç sorunlar ve başarısız askeri operasyonlar, yakın zamana kadar ülke içinde herhangi bir eleştiri veya suçlama ile karşılaşmayan işgal ordusu ve kamu kurumlarını eleştiri oklarının hedefi haline getirdi.

Arabi21’de yer alan analize göre, son dönemde İsrail’de yaşanan gelişmeler, sivil işgalcilerde tepkiye yol açarken, yönetime ve silahlı kuvvetlere olan güveninin azalmasına sebep oldu.

SON 13 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE ULAŞTI

Johanan Plesner’in başkanlığını yaptığı İsrail Demokrasi Enstitüsü tarafından yayımlanan rapora göre, sivil işgalcilerin orduya olan güveni son 13 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Önceki yıllarda silahlı kuvvetlere olan bağlılık oranı yüzde 90’larda seyrederken, son yapılan araştırmalara göre yüzde 78’e kadar geriledi.

Ayrıca halkın polise olan güveni Ekim'de yüzde 41, Ocak'ta ise yüzde 33'e gerileyerek tarihinin en düşük seviyesini gördü.

Söz konusu güvensizlik ortamından diğer kurumlar da nasibini aldı. İsraillilerin yargıya olan güveni yüzde 42, hükümete olan güveni yüzde 27, medyaya olan güveni yüzde 25 meclise olan güveni ise yüzde 21 olarak açıklandı.

SONUÇLAR İŞGALCİ YÖNETİMİ RAHATSIZ ETTİ

Endeks sonuçlarından haberdar olan İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Hertzog’un uykularının kaçtığını belirten Arabi21, devlet kurumlarına olan güvenin azalması ile yürütme, yasama ve yargı organları arasında artan gerilim ve güven eksikliğinin bölgede ciddi sonuçlar doğuracağına dikkat çekti.

Uzmanlar, toplumda artan güvensizlik ortamının, ülke içinde yaşanan çatışmaların ve başarısızlıkların halk tarafında böyle bir izlenime yol açtığına işaret etti.