İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, ülkeden ayrılan vatandaşların sayısının tarihi zirveye ulaştığı bir dönemde, yurt dışındaki Yahudilere yönelik dikkat çeken bir çağrıda bulundu. Hanuka Bayramı etkinliğinde konuşan Saar, küresel ölçekte artan antisemitizmi (Yahudi karşıtlığı) gerekçe göstererek diasporadaki Yahudileri İsrail'e yerleşmeye davet etti.

Saar konuşmasında, "Bugün İngiltere, Fransa, Avustralya, Kanada ve Belçika'daki Yahudilere sesleniyorum: İsrail topraklarına gelin! Eve dönün!" ifadelerini kullandı. Bakan, dünya hükümetlerinin Yahudi karşıtlığı ile mücadelede yetersiz kaldığını savundu.

Rakamlar "Kavimler Göçü"nü işaret ediyor

Bakanın "Dönün" çağrısına karşın İsrail Meclisi ve Merkezi İstatistik Bürosu'nun verileri, ülkeden kaçışın durdurulamaz bir boyuta ulaştığını ortaya koydu. Rapora göre:

Son 2 yılda patlama yaşandı

Veriler, göç dalgasının son yıllarda nasıl katlandığını gözler önüne serdi:

  • 2009-2021 Ortalaması: Yılda yaklaşık 36 bin kişi.

  • 2022 Yılı: Bir önceki yıla göre yüzde 46 artışla 55 bin kişi.

  • 2023 Yılı: Yüzde 50 artışla 82 bin 700 kişi İsrail'i terk etti.

Orta Doğu Haber