Suriye ve İsrail arasında Paris'te gerçekleştirilen ve "yeni bir sayfa" olarak nitelendirilen diplomatik görüşmelerin yankıları sürerken, sahada gerilimi tırmandıran yeni bir gelişme yaşandı. Suriye resmi haber ajansı SANA’nın bildirdiğine göre, İsrail işgal güçleri Çarşamba günü Kuneytra eyaletinin güney kırsalında bulunan Tel el-Ahmar el-Şarki bölgesine girerek tepenin zirvesine İsrail bayrağı dikti.

Sınır Hattında Günlük İhlaller

Yerel kaynaklar, bu son hamlenin Kuneytra genelinde yaşanan sistematik ihlallerin bir parçası olduğunu belirtiyor. İsrail birliklerinin bölgede gerçekleştirdiği faaliyetler şu şekilde rapor edildi:

  • Geçici Kontrol Noktaları: Bölge halkının hareketliliğini kısıtlayan ve kimlik kontrolü/sorgulama yapılan yeni noktalar kurulması.

    FIFA’ya acil çağrı: İsrail’in yıkımını durdurun
    FIFA’ya acil çağrı: İsrail’in yıkımını durdurun
    İçeriği Görüntüle
  • Gözaltılar: Sivil vatandaşlara yönelik haksız alıkoyma faaliyetlerinin artması.

  • Tarımsal Tahribat: Bölgedeki tarım arazilerine girilerek mahsullerin ve tarım araçlarının zarar görmesi.

Diplomatik Mutabakat ve Saha Gerçekliği

Bu operasyon, Şam ve Tel Aviv yönetimlerinin ABD gözetiminde Paris'te vardığı "Ortak Füzyon Mekanizması" ilanından hemen sonra gerçekleşmesi nedeniyle dikkat çekiyor. Diplomatik düzeyde istihbarat paylaşımı ve askeri gerilimi azaltma sözü verilmişken, İsrail'in sahada toprak kazanımına yönelik adımları müzakerelerin samimiyetini tartışmaya açtı.

Şam'dan 1974 Anlaşması Vurgusu

Suriye hükümeti, İsrail'in güney Suriye'deki tüm eylemlerinin uluslararası hukuka göre "hükümsüz ve yasadışı" olduğunu yineleyerek uluslararası topluma çağrıda bulundu. Yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'in topraklarımızdaki varlığı ve sivil halka yönelik uygulamaları kabul edilemez. Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum, İsrail'in Suriye topraklarından tamamen çekilmesi ve 1974 Karşılıklı Ayrılma Anlaşması'na geri dönülmesi konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir."

İsrail ordusu ise daha önceki dönemlerde de Suriye'deki bazı noktaları hedef almış, bu saldırılarda askeri tesislerin yanı sıra sivil yerleşim birimleri de zarar görmüştü. 2026 yılının ilk haftasında yaşanan bu yeni ilerleme, Paris'te kurulan iletişim mekanizmasının sahada ne kadar etkili olacağına dair ilk ciddi sınav olarak görülüyor.

Orta Doğu Haber