Jerusalem Post gazetesi, bu sonucun herhangi bir İsrail ya da Batılı bakış açısına dayanmadığını, Hamas'ın ideolojisi ve hedeflerine dayalı bir değerlendirmeye dayandığını bildirdi.

Gazete, yapay zeka programı kullanılarak Sinvar'ın 2021'de İsrail ile imzalanan ateşkes anlaşmasına ilişkin kararları ve İsrail ordusunun operasyon sonrasında İslami Cihad hareketine katılmaktan kaçınma kararı da dahil olmak üzere 14 kararının yeniden yapılandırıldığını da sözlerine ekledi.

Çalışma, Sinvar'ın iktidardaki Hamas otoritesini korumak, direniş projesinin liderliğini sürdürmek ve Filistinli mahkumları serbest bırakmakla ilgili belirttiği hedefler göz önüne alındığında, incelenen 14 karardan 12'sinde Sinvar'ın rasyonelliğinin açık ve belirgin olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırma, Sinvar'ın çeşitli seçenekleri bu temel ölçütler çerçevesinde mantıklı bir şekilde değerlendiren biri olduğunu ortaya koyuyor.

Gazete, 7 Ekim'deki askeri operasyon kararının başlangıçta rasyonel olarak belirlenmediğini, ancak daha sonraki bir analizin, İsrail'in 7 Ekim'e vereceği tepkinin ciddiyetinin hafife alınma ihtimaline rağmen Sinvar'ın kararının rasyonel olduğunu gösterdiğini söyledi.

Gazete, birkaç hafta önce Reichmann Üniversitesi'nde program kullanılarak gerçekleştirilen bir simülasyonla, İsrail'in insani yardım konusunda daha sert bir tavır alması veya Refah'ı işgal etme tehdidinde bulunması halinde Hamas'ın rehinelere ilişkin tutumunu sertleştireceğinin gösterildiğini ortaya koymuştu.

Yemen’de Filistin halkına destek gösterisi düzenlendi Yemen’de Filistin halkına destek gösterisi düzenlendi

Araştırmada, "Sinvar iletişimde olup olmadığına bakılmaksızın, onun karar alma sürecini belirleyebilme yeteneği, Hamas'ın rehineler ve savaşla ilgili kararlarını kavrayıp öngörebilmek adına büyük önem arz ediyor" şeklinde ifade edildi.

Kaynak: Al Jazeera Live - Jerusalem Post