Tesnim Haber Ajansına göre, Abdullahiyan, Guterres ile yaptığı telefon görüşmesinde Gazze'deki olayları değerlendirdi.

Reisi'yi taşıyan helikopterdeki 2 kişiyle birkaç kez telefon irtibatı sağlandığı duyuruldu Reisi'yi taşıyan helikopterdeki 2 kişiyle birkaç kez telefon irtibatı sağlandığı duyuruldu

Hamas'ın önerilen ateşkesi onaylamasını Tahran yönetiminin memnuniyetle karşıladığını yineleyen Abdullahiyan, "Siyonist rejim, terör ve soykırım politikasının devamı olarak şimdi de Refah ve Kerem Ebu Salim geçiş noktalarını kapatarak bölgede yeni bir insani felaket yaratmaya ve savaşın durdurulması yönündeki uluslararası çabaları sonuçsuz bırakmaya çalışıyor." dedi.

İsrail'in izlediği tehlikeli politikaya dikkati çeken Abdullahiyan, başta BM olmak üzere uluslararası toplumun Tel Aviv yönetimine baskılarının artırılmasını talep etti.

Abullahiyan, ABD'nin, İsrail'e baskı yaparak savaşı durdurma veya bölgenin yeni bir krize girmesi arasında tercih yapma durumunda olduğunu vurgulayarak "BM'nin bu konuda daha etkin rol oynamasını, Filistin'e yardım amacıyla örgütün Genel Sekreteri ve Filistin meselesinde etkili ülkelerin katıldığı bir toplantı yapılmasını" istedi.

BM Genel Sekreteri Guterres de en başından beri ateşkes ve savaşın sonlandırılması için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Guterres, şu ifadeleri kullandı:

"Ateşkes sağlanması ve Gazze'de savaşın derhal sona erdirilmesi, özellikle Gazze halkının hayat damarı olan Refah Sınır Kapısı ve diğer geçişlerin mümkün olan en kısa sürede açılması için İsrail'e baskı uygulamaya, ABD ve etkili ülkelerle aktif istişarede bulunmaya devam edeceğiz."