Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yeniden aday oldu.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Berhem Salih, resmi olarak cumhurbaşkanı adaylık başvurusunda bulundu.

2018’de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) adayı olarak Irak Cumhurbaşkanı seçilen Salih, yeniden aday oldu.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) üyesi, Eski Maliye ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de adaylığını dün duyurmuştu.

Irak’ta 2005’te siyasi tarafların anlaşması sonucunda Cumhurbaşkanlığı Kürtlere, Meclis Başkanlığı Sünnilere Başbakanlık ise Şiilere veriliyor.

9 Ocak’ta ilk oturumunu düzenleyen ve başkan ile iki yardımcısını seçen Irak Meclisinin en geç bir ay içerisinde cumhurbaşkanını seçmesi bekleniyor.

Seçilecek yeni cumhurbaşkanının, Şiilerin mutabakata vardığı başbakan adayına hükümet kurma yetkisini vermesi, başbakan adayının da en geç 30 gün içerisinde kabineyi oluşturup Irak Meclisinin onayına sunması gerekiyor.

KDP BİNASINA BOMBALI SALDIRI

Bağdat’taki KDP binasına bomba atıldığı ve saldırıda can kaybı olmadığı bildirildi.

Mesut Barzani liderliğindeki KDP'nin resmi internet sitesi KDP.info'da olaya dair açıklama yayımlandı.

Açıklamada, KDP'nin Bağdat'taki 5. şubesinin avlusuna saat 05.00'da bomba atıldığı belirtilirken, yaşanan saldırıda herhangi bir can kaybı olmadığı kaydedildi.

KDP binasına bombalı saldırının, Zebari'nin dün Irak Cumhurbaşkanlığına resmi olarak aday olduğunun duyurulmasından sonra gelmesi dikkati çekti.

BAĞDAT'TA HAŞDİ ŞABİ YANLILARI KDP BİNASINI BASMIŞTI

Bağdat'ta Haşdi Şabi yandaşı bir grup, 17 Ekim 2020'de, eski Irak Dışişleri ve Maliye Bakanı Hoşyar Zebari'nin milis yapıyla ilgili sözlerinden dolayı KDP Bağdat bürosunu basmış, Zebari ve KDP karşıtı sloganlar atmıştı.

KDP üyesi Zebari, katıldığı bir televizyon programında, "Başbakan Mustafa el-Kazımi, Yeşil Bölge'yi Haşdi Şabi milislerinden temizlemeli." demişti.