Lahey'deki Bölge Mahkemesi yargıçları, silah ihracatına karar verirken siyasi ve politik konuları değerlendirirken Hollanda hükümetine önemli ölçüde özgürlük tanınması gerektiğini söyledi.

Yargıçlar, F-35 uçaklarının Gazze'nin bombalanmasında kullanılabileceğini ve savaş hukukunun ihlal edilebileceğini kabul etmekle birlikte, silah ihracatı izninin şartları uyarınca, sadece hükümetin ihracatın devam etmesine izin verme konusunda makul bir değerlendirme yapıp yapmadığına karar verebileceklerini ve bir yargıcın müdahale etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Aralarında Oxfam'ın Hollanda şubesinin de bulunduğu insan hakları grupları, İsrail'in Hollanda'nın yedek parçalarını tedarik ettiği F-35 uçaklarını Gazze'deki bombardıman saldırılarında kullandığını ve bunun da savaş suçu teşkil edebilecek büyük çaplı bombardımanlarda sivillerin ölümüne yol açtığını söyledi.

İrlanda'da, İsrail'in Dublin Büyükelçiliği önünde Filistin'e destek gösterisi İrlanda'da, İsrail'in Dublin Büyükelçiliği önünde Filistin'e destek gösterisi

İnsan hakları grupları, bunu önlemenin Hollanda'nın müttefik ülkelere karşı ticari ya da siyasi yükümlülüklerini yerine getirmesinden daha önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Hollanda, ABD'ye ait F-35 jetlerinin parçalarının depolandığı birkaç bölgesel depodan birine ev sahipliği yapıyor ve bu parçalar daha sonra İsrail de dahil olmak üzere talep eden ülkelere dağıtılıyor.

Orta Doğu Haber