Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Arap ülkelerine, İsrail'i savaşı durdurmaya ve Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmeye zorlamak için gerekli önlemleri almaları çağrısında bulunuldu.

Husiler, ABD ve İngiltere'nin Kızıldeniz'deki Kamaran Adası'na hava saldırısı düzenledi Husiler, ABD ve İngiltere'nin Kızıldeniz'deki Kamaran Adası'na hava saldırısı düzenledi

Açıklamada, "Kardeş Bahreyn'de düzenlenen 33. Arap Birliği Zirvesi'nde yayınlanan ve halkımızın kurtuluş ve bağımsızlık özlemlerine sağlam ve sarsılmaz Arap desteğini vurgulayan açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesine yer verildi.

Hamas'ın açıklamasında, bildiride İsrail'in saldırılarının ve Gazze'de yürüttüğü soykırım ve etnik temizlik savaşı aracılığıyla Filistin halkını yerinden etme girişimlerinin reddedildiğinin vurgulanmasının da memnuniyetle karşılandığı dile getirildi.

Açıklamada ayrıca Arap ülkelerine, İsrail'i saldırılarını durdurmaya, Refah Sınır Kapısı da dahil olmak üzere ordusunu Gazze'nin tamamından çekmeye, ablukayı kaldırmaya, yerinden edilenlerin geri dönüşüne ve Gazze'nin yeniden inşasını gerçekleştirmeye zorlamak için gerekli önlemleri almaları çağrısında bulunuldu.

Bugün Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'nin ardından yayınlanan sonuç bildirisinde, "Gazze Şeridi'nde acilen ateşkesin sağlanması ve bağımsız Filistin devletinin oluşması gerçeğini somutlaştıracak Orta Doğu'da uluslararası barış konferansı düzenlenmesi" çağrısında bulunulmuştu.

Zirvenin sonuç bildirisinde liderler, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde devam ettirdiği acımasız saldırılarını, sivil Filistin halkı aleyhinde işlenen suçları ve İsrail'in uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuku benzeri görülmemiş şekilde ihlal etmesini" şiddetle kınamıştı.

Liderler ayrıca Gazze'de sivillerin ve sivil tesislerin hedef alınmasını, kuşatmanın bir silah olarak kullanılmasını, aç bırakmayı, zorla yerinden etme girişimlerinin yanı sıra bunların sonucunda on binlerce masum Filistinlinin öldürülmesi ve yaralanmasına da tepki göstermişti.

İsrail'in saldırılarının, bir milyondan fazla tehcir edilmiş insan için sığınak haline gelen Refah'a kadar yayılması ve bunun sonucunda ortaya çıkan insani felaketi kınayan liderler, İsrail'in Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafını ele geçirmesine, bunun insani yardım akışının durmasına neden olmasına da tepkilerini ifade etmişti.

Editör: Orta Doğu Haber