Ukrayna Devlet Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre, Zelenskiy ile Biden arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde Ukrayna’nın etrafındaki güvenlik durumu istişare edildi.

Yapılan görüşmede Zelenskiy’nin, ülkesinin tüm riskleri anladığını ve her gelişmeye hazır olduğunu ifade ederek, "Ukrayna'ya karşı her gerginliği durduracağız. Ukrayna'nın başkenti Kiev, diğer şehirler Harkiv, Lviv, Dnipro ve Odesa güvenli ve sağlam koruma altında." değerlendirmesinde bulundu.

Biden'a ABD'nin Ukrayna'nın egemenliğine sarsılmaz desteği için şükranlarını belirten Zelenskiy, ülkesinin güvenliği olmadan Avrupa'nın güvenliğinin olmayacağının altını çizdi.

İki lider, barış görüşmelerinin tekrar başlaması için diplomatik çabaları ve Rusya'ya muhtemel yaptırımları da ele aldı.

ABD ile savunma alanında aktif iş birliği için Zelenskiy, "Henüz NATO üyesi değiliz. Bu nedenle ancak güçlü bir Ukrayna ordusu ülkemizin güvenliğinin teminatıdır." dedi.

Biden'ı Ukrayna'ya davet eden Zelenskiy, Biden'ın yakın zamanda Kiev'e gerçekleştireceği bir ziyaretin güçlü bir sinyal ile gerginliği düşürmeye katkısı olacağını belirtti.

BİDEN’DAN DESTEK SÖZÜ

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre ise, Biden, Ukraynalı meslektaşı Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yinelediği bildirildi.

Biden, ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla Rusya'nın Ukrayna'ya herhangi bir saldırıya kalkışması durumunda "süratle ve kararlı şekilde" cevap vereceğini açıkça belirtti.

İki lider, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığmasına cevap olarak diplomasi ve caydırıcılık yolunu izlemeye devam etmenin önemi konusunda da fikir birliği içinde olduğunun altını çizdi.

Beyaz Saray'dan dün yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın, telefonla görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Ukrayna'ya yapacağı ikinci bir müdahalenin Rusya'ya "hızlı ve ciddi maliyetler" getireceği konusunda uyarıda bulunduğu bildirilmişti.