Kuzeyinde Polonya, batısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşu olan Çekya, 20. yüzyıla kadar sırasıyla Büyük Moravya İmparatorluğu, Premyslid Hanedanlığı, Lüksemburg Hanedanlığı, Hussit dönemi, Jagellon Hanedanlığı ve Habsburg Hanedanlığı yönetimi altında kaldı.

Çekya, Avusturya-Macaristan'ın Birinci Dünya Savaşı'ndaki yenilgisiyle 1918'de Çekoslovakya adıyla kuruldu ve başkenti Prag oldu.

Çekoslovakya'nın 1 Ocak 1993'te barışçıl bir şekilde bölünmesiyle, bağımsız Çek ve Slovak Cumhuriyetleri kuruldu. Çekya, 2007'de Schengen Bölgesi'ne üye olurken, 2004’ten bu yana da Avrupa Birliği üyesi.

ÇEK CUMHURİYETİ HALA KULLANILIYOR

Çek Cumhuriyeti olarak bilinen bu ülkenin kısa adı, 2016’da resmen "Çekya" oldu. Bununla birlikte, "Çek Cumhuriyeti" ise devletin resmi adı olarak halen kullanılıyor.

Ekonomisini başlıca sanayi, toptan ve perakende ticaret, taşımacılık, konaklama ve gıda hizmetleri ile kamu yönetimi, savunma, eğitim, sağlık ve sosyal hizmet faaliyetlerinin oluşturduğu Çekya'nın başlıca ihracat ortaklarını ise komşu ülkeler Almanya, Slovakya, Polonya ile Fransa oluşturuyor.

İkinci Dünya Savaşı boyunca Nazi yönetimi ve savaştan sonra da Sovyetler Birliği'nin egemenliği altında zor zamanlar geçirmesine rağmen, başkent Prag, cazibesini sürdürmeyi başardı.

ESKİ ŞEHİR’DEN YENİ ŞEHİR’E

Şehrin tarihi, Bohemya Dükü I. Borivoj'un Vltava Nehri'nin üzerine bir Hristiyan şapeli inşa ettirdiği 9. yüzyıla kadar giderken, 10. yüzyılın sonunda, Vysehrad Kalesi inşa edildi ve Slav yerleşimi ortaya çıktı.

13. yüzyılın başında ise günümüzde "Eski Şehir" olarak adlandırılan Prag'ın en eski kısmı kuruldu ve bundan kısa bir süre sonra Vltava Nehri'nin kıyıları ilk köprü ile birbirine bağlandı.

Nehrin diğer tarafında, Bohemyalı II. Ottokar, daha sonra “Yeni Şehir” olarak adlandırılan ve günümüzde "Mala Strana" olarak adlandırılan ikinci Prag şehrini kurdu.

Geçmişte "100 Kuleli Şehir", "Avrupa'nın Çatısı", "Avrupa'nın Kalbi", "Altın Şehir" ve "Şehirlerin Anası" gibi birçok lakapla anılan Prag, ülkenin başkenti ve en büyük kenti olmasının yanı sıra aynı zamanda çok ilgi çeken bir turizm merkezi konumunda.

ŞEHRİN ORTASINDAN NEHİR GEÇİYOR

Prag, tarihi köprüleri, katedralleri, altın uçlu kuleleri ve kaleleriyle Avrupa’da en çok ziyaret edilen şehirler arasında ilk 10’da yer alıyor.

Zengin tarihe sahip olan ve Romanesk, Gotik, Rönesans ve Barok mimarisinden canlı örnekler taşıyan bu tarihi kent, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında zarar görmeyen nadir Avrupa şehirlerinden bir tanesi.

Bir nehir tarafından ikiye bölünmüş ve tepelerle çevrili bir vadide konumlanan şehir, yürüyerek gezmek için de oldukça ideal.