Yunanistan, bu kış Girit adası açıklarında doğal gaz bulmak amacıyla sismik arama faaliyetlerine başlayacağını açıkladı. Bu açıklamanın, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yönelik uyguladığı yaptırımları bir yıl daha uzattığını duyurmasıyla aynı tarihlere denk gelmesi ise zamanlama açısından hayli “manidar” görünüyor.

Pazartesi günü bir TV kanalındaki söyleşide açıklama yapan Başbakan Kiryakos Miçotakis, Girit adasının güneybatısında doğal gaz bulmaya yönelik sismik araştırmalara başlayacaklarını, enerji krizinin yaşandığı ve alternatif enerji kaynaklarının arandığı bu dönemde Yunanistan’ın doğal gaz temin edip etmeyeceğini görmeyi hedeflediklerini söyledi. Miçotakis, bunun sadece Yunanistan için değil, aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) için de önemli olduğunu öne sürdü.

Yunanistan Ulusal Hidrokarbon ve Enerji Kaynakları Şirketi (HEREMA) tarafından yapılan açıklamada da, sismik araştırmaların çevresel etkinin düşük tutulması amacıyla kış aylarında yürütüleceği, bunun, Atina’nın enerji bağımsızlığını artırmaya yönelik bir hamle olduğu kaydedildi. Sondaj çalışmalarının, kamu enerji şirketi EDEY ile Amerikalı ExxonMobil’in iş birliğinde gerçekleşeceği, İyon Denizi’nin kuzeyi ile Girit’in batı ve güneybatısında yürütüleceği kaydediliyor.