Bağımsız ve objektif platform olduğunu iddia eden Youtube'un İsrail'i korumacı tavrı devam ediyor. Platform, Ortadoğu Haber'in ulusal haber ajansından aldığı diğer sosyal mecralarda paylaştığı "İşgalci İsrail’in girmeye çekindiği yer: Cenin Mülteci Kampı" videosunu yüklendiği an sildi.

Silme sebebinin "Uygunsuz içerik" olduğunu bildiren Youtube bu hamlesi ile İsrail'in aleyhine yayınlanan videoları hemen kaldırarak objektifliğine zarar veriyor.

Youtube ayrıca kanalın kendi platformundan para kazanmasını kapatarak, aynı şekilde yüklenecek diğer videoda kanalı kapatacağını bildirdi.

YOUTUBE MOSSAD AJASININ İTİRAFLARINI SİLDİ

Al Haber Al Yemeni sitesi'nin yaptığı "Yemen'deki Mossad Casusu" isimli belgesel, YouTube tarafından silindi.

1970'lerde Yemen'de tutuklanan İsrailli casus Baruh Mazrahi'nin itiraflarını konu alan belgesel, İsrail'in Yemen'deki faaliyetlerini ve hırsını gözler önüne seriyordu.

YouTube'un İsrail'e karşı olan videoları kaldırma ve silme politikası izlemeye devam ettiğini belirten belgesel yapımcısı bunun bir suç olduğunu söyledi.

İsrail Ordusu ve Polisi Özel Siber Savaş Birimi başkanı General Baruh Mazrahi, Nisan 2014'te suikastle öldürüldü.

ROBERT MARTIN'IN VİDEOLARI SİLİNDİ

YouTube, İsrail terör devletinin ırkçı vatandaşlarına ayna tutan videolarıyla tanıdığımız gazeteci Robert Martin'in videolarını sildi.

Yahudilerin, "Pis Filistinliler, bu topraklardan defolsun, Filistin İsrail'indir ve Filistinliler teröristtir." dediği videoyu Youtube "İsrail hakkında yanlış bilgi" verdiği iddiasıyla kaldırdı.

YOUTUBE'UN BİNİN ÜZERİNDE FİLİSTİN İHLALİ BELGELENDİ

YouTube gibi baskın sosyal medya platformları tarafından ifade haklarının bastırıldığını bildirdi.
Filistinli dijital haklar örgütü Sada Social 2019'da Youtube'un yaptığı herkese açık sayfaların, hesapların, gönderilerin, yayınların kaldırılması ve erişimin kısıtlanması dahil olmak üzere 1000 kadar ihlal belgeledi.

Ancak YouTube'un Filistin dijital içeriğine yönelik politikaları ve uygulamaları, bu politikaların genel olarak insan hakları hukuku ile uyumlu olup olmadığı ve Filistin içeriğine nasıl uygulandıkları hakkında çok az şey biliniyor.

"VİDEONUZ TOPLULUK KURALLARINI İHLAL EDİYOR"

Amerikan video paylaşım platformu YouTube, Şubat 2005'te kuruldu ve Kasım 2006'da Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alındı. 2019 yılında şirketin geliri 136.819 milyar dolar olarak gerçekleşti ve bu da onu dünyanın en büyük geliri olan şirketlerinden biri haline getirdi. Gerçekten de YouTube'a her dakika yaklaşık 500 saatlik video yükleniyor. 2019'da YouTube kanallarının sayısı %27 artarak 37 milyonun üzerine çıktı . Video içeriğinin popülaritesi ve etkisi arttıkça, Google'a ait şirket, dünya çapında dijital içerik dağıtımı için en önemli kanallardan biri haline geldi. Ortadoğu'da, YouTube kullanıcı oranı, bölgedeki 200'den fazla YouTube kanalıyla 2017-2019 arasında %160 arttı.

YouTube'un popülaritesine rağmen, birçok kişi, içeriğini nasıl yönettiği ve denetlediğiyle ilgili politikalarını ve uygulamalarını eleştirdi. Diğer tartışmalı politika ve uygulamaların yanı sıra YouTube, komplo teorilerini ve yalanları teşvik eden videoların yanı sıra görünüşte çocukları hedef alan ancak aynı zamanda şiddet ve/veya müstehcen içerik barındıran videoların popülerleşmesine yardımcı olan algoritmaları nedeniyle eleştirilere maruz kaldı.

YouTube'un misyon beyanı “herkese ses verme ve onlara dünyayı gösterme” sözü verse de , bazı videoların topluluk kurallarını ihlal ettiğine dair süregelen ve haksız beyanı ile kaldırıyor. YouTube'un topluluk yönergelerinde listelenen dört ana yönergesi ve politikası vardır: spam ve aldatıcı uygulamalar, hassas konular, şiddet içeren veya tehlikeli içerik ve yasal düzenlemelere tabi ürünler. Bununla birlikte, birçok kullanıcı YouTube'u bu yönergelerden herhangi birine açıkça aykırı düşmeden videoları kaldırmakla suçladı.

İsrail güvenlik birimleri ile Facebook, WhatsApp ve Twitter gibi sosyal medya platformları arasındaki işbirliği giderek daha iyi belgeleniyor. Nitekim İsrail Başsavcılığı, Filistin içeriğini sansürlemek ve Filistinlilerin sosyal medya hesaplarını izlemek için yasadışı bir şekilde bir “Siber Birim” işletiyor . Dahası, İsrail ve Filistin Yönetimi (PA) güvenlik güçleri , sosyal medyadaki, özellikle Facebook'taki gönderileri nedeniyle yapay zeka programlama kullanan 800 Filistinliyi tutukladı.

Araştırmacılar, bir dizi videoda, İsrail ordusu ve ordusuyla ilgili birçok YouTube videosunun , militarizasyonun ve şiddetin açık bir şekilde kutlanmasına bakılmaksızın YouTube'da kaldığını buldu. Ölümcül güç kullanımını açık bir şekilde teşvik eden ve kutlayan İsrail içeriğinin bu sınırsız gelişimi o kadar normal hale geldi ki artık YouTube'da pazarlanabilir hale geldi. Bu, topluluk standartları şiddet görüntülerini kısıtlayan ve hatta “ Ateşli Silahlar İçerik Politikası ” olan bir platformda . Bu politika kapsamında YouTube, "Ateşli silah satan, izleyicilere ateşli silahların, mühimmatın ve belirli aksesuarların nasıl üretileceği veya bu aksesuarların nasıl kurulacağı konusunda talimat veren içeriklere YouTube'da izin verilmediğini" belirtir.

Bu politikaya rağmen YouTube, İsrailli silah modeli Orin Julie tarafından yürütülen bir işletme olan "Alpha Gun Models"i tanıtıyor. Julie'nin Instagram'da 440 binden fazla takipçisi ve 2 bin 870'den fazla abonesi olan "I am the Queen of Guns" adlı ünlü bir YouTube kanalı var. Instagram hesabında kendini, YouTube'un Ateşli Silahlar İçerik Politikası'nın açık bir ihlali olarak, silah şirketlerinin etkileyicisi ve destekçisi olarak tanımlıyor. Bununla birlikte, YouTube içeriğini tanıtmaya devam ediyor.

YouTube'un çifte standardını gözler önüne seren bir diğer nefret söylemi ve taciz olayı da İsrailli giyim markası Hoodies'in tanıtımını yaptığı video. Videoda, İsrailli model Bar Refaeli bir dizi farklı kıyafet giymeden önce peçesini çıkarıyor. İslamofobik video “Özgürlük” olduğu iddiasıyla kaldırılmadı. Refaeli, 30 saniyelik videoyu yaklaşık üç milyon takipçisi olan Facebook sayfasında paylaştı ve aktivistlerin eleştirilerine rağmen video YouTube'da kaldı.

YouTube, Filistinli insan hakları savunucuları ve aktivistleri için İsrail ihlallerini belgeleyen ve kamuoyunu bilinçlendirmek ve İsrail rejimini sorumlu tutmak umuduyla YouTube'da paylaşan özellikle önemli bir platform olmuştur. Bununla birlikte, birçok insan hakları savunucusunun içeriği kaldırıldı ve İsrail'in çocuklara, engellilere ve bir bütün olarak Filistinlilere yönelik ihlallerini arşivleme ve belgeleme çabalarına zarar verdi.


Filistinli insan hakları savunucularıyla yapılan röportajlar, YouTube'un içeriklerini "şiddet içerdiği" bahanesiyle kaldırdığını gösterdi. Filistinli gazeteci Bilal Tamimi'ye göre YouTube, İsrail askerlerinin Nabi Saleh köyünde on iki yaşındaki bir çocuğu taciz ettiğini gösteren bir video yayınlama hakkını ihlal etti. "YouTube, Filistinliler olarak bizi neyin ihlal ettiğini değil, kendi hüküm ve koşullarını neyin ihlal ettiğini anlar" dedi. Filistinlilerin ve özellikle Filistinli çocukların her gün maruz kaldığı ihlalleri bildiremeyeceksem neden YouTube'a ihtiyacım var? Sonunda Tamimi , silinen videoyu , platformun içerik kaldırma işlemlerini atlatmak için kullanılan bir taktik olan YouTube'un yapay zeka taramasını geçen daha uzun bir videoya yerleştirdi.