Mayınlar nedeniyle hayatını kaybedenleri belgelendiren bağımsız sivil toplum örgütü Yemen Mayın Temizleme Gözlemevi'nden yapılan açıklamaya göre, Sada ilinin Yemen hükümetinin kontrolündeki Müselles el-Baka bölgesinde Husilerin yerleştirdiği mayın patladı.

Açıklamada, Müselles el-Baka bölgesinde orduya bağlı El-Fetih Tugaylarının devriye gezdiği esnada yola yerleştirilen anti tank mayınının askeri aracın geçişi sırasında infilak ettiği ve 9 askerin hayatını kaybettiği bildirildi.

Baka bölgesinde Husi milislerin yoğun ve rastgele biçimde mayın döşediği aktarılan açıklamada, bölgenin patlayıcı riski yüksek olan yerler arasında bulunduğu belirtildi.

Husiler ya da Yemen ordu yetkililerden konuya dair açıklama yapılmazken, Yemenli yetkililer daha önceki açıklamalarında, ülkede yerleştirilen mayınların sayısının 2 milyonu aştığını kaydetmişti.

Yemen'in kuzeyinde Suudi Arabistan sınırına yakın bölgede bulunan Sada ili Husi milislerinin kalesi olarak biliniyor. Çoğunluğu Husilerin kontrolündeki ilde Yemen hükümeti sadece bazı bölgelerde denetimi sağlayabilmiş durumda.

YEMEN'DEKİ İÇ SAVAŞ

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Birçok bölgesinde çatışmaların aralıksız sürdüğü Yemen'deki iç savaşın, 2022'nin ilk günlerine kadar 377 bin kişinin hayatına mâl olduğu ve 126 milyar dolarlık ekonomik zarara yol açtığı ifade ediliyor.