Mayınlar nedeniyle hayatını kaybedenleri belgelendiren bağımsız sivil toplum örgütü Yemen Mayın Temizleme Gözlemevi'nden yapılan açıklamaya göre, ocak ayında ülkenin çeşitli bölgelerindeki siviller ve teknik personeller için acı dolu geçti.

Yapılan açıklamada, Husilerin, Şebve, Marib, Cevf ve Hudeyde illerinde döşediği mayınlar ve patlayıcılar sonucu aralarında çocukların da olduğu 36 kişinin öldüğü ve hayatını kaybedenlerden 6'sının mayın temizlemekte görevli teknik personel olduğu bildirildi.

Söz konusu şehirlerde 37 kişinin yaralandığı, sivillere ait 5 otomobil ile 3 motosikletin kullanılamaz hale geldiği, 25 koyunun da telef olduğu vurgulandı.

Konuyla alakalı Husi milislerinden ya da Yemen hükümetinden açıklama yapılmadı.

Yemen'de Husilerin ülkenin çeşitli bölgelerinde döşediği mayınlar çok sayıda can kaybı ve yaralanmalara neden olurken, Yemenli yetkililer, ülkede 1 milyondan fazla mayın döşendiğini ifade ediyor ve mayın temizleme çalışmalarının yavaş ilerlediği belirtiliyor.

YEMEN'DEKİ İÇ SAVAŞ

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Birçok bölgesinde çatışmaların aralıksız sürdüğü Yemen'deki iç savaşın, 2022'nin ilk günlerine kadar 377 bin kişinin hayatına mâl olduğu ve 126 milyar dolarlık ekonomik zarara yol açtığı ifade ediliyor.