Amerikan istihbaratı, daha önce özellikle Afrika ülkeleri ve Suriye’deki operasyonlarıyla sık sık gündeme gelen Rus paralı asker grubu Wagner’in giderek tehlikeli bir hal aldığı uyarısında bulundu. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, “Putin’in aşçısı” lakabıyla anılan, Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in “Devlet içinde devlet” mantığıyla hareket etmeye başladığını söyledi.

K. KORE’DEN SİLAH ALDILAR

Washington’da bir basın toplantısı düzenleyen ve Rus paralı askerlerin Ukrayna’daki rolüne değinen Kirby, “Prigojin’in paralı ordusu Rus Savunma Bakanlığı’ndan bağımsız hareket eden bir güç haline geldi. Devlet içinde devlet gibi davranıyorlar” dedi. Grup üyelerinin tank ve hatta savaş uçaklarına sahip olduğunu iddia eden Kirby, “Wagner, Ukrayna savaşı için gerek duyduğu silahları sadece Rusya’dan da temin etmiyor. Kuzey Kore’den silah alıyorlar. İlk parti silahların Ukrayna cephesine ulaştığını biliyoruz” diye konuştu.

UKRAYNA’DA 50 BİN ASKERİ VAR

Wagner’in Ukrayna’ya 50 bin paralı asker gönderdiğini söyleyen Kirby, bunlar arasında Rusya’daki cezaevlerinden toplanan cinayet mahkûmları olduğunu da kaydetti. Kirby “Prigojin, bu ordu için her ay 100 milyon Dolar harcıyor. Donbas cephesinde sadece geçen hafta bin kadar Rus paralı askeri öldü. Rusya, ilerleyebilmek için resmen cesetlerden oluşan bir yol kuruyor” ifadelerini kullandı.