Venezuella ve İran'a uygulanan ambargo iki ülke arasındaki mesafeyi daha da yakınlaştırıdı.

Geçtiğimiz Mart ayı içerisinde Maldivler’de iki gemi arasındaki nakliye transferi aslında ABD’nin yaptığı yaptırımlara karşı en son taktik olarak görüldü.

ABD’de ambogosunun zayıflattığı Venezuella’ya en büyük destek Iran’dan geldi. İran, Venezuella için nakit sıkıntısını çözebileceği en iyi ortaktı. Ülkenin zarar gören tüm rafineleri 2020 yılından bu yana İran tarafından ekipman gönderilerek onarılıyordu.

Venezuella’ya uygulanan ambargonun 2019 yılında ABD tarafından başlatılmasından sonra ülkenin kullanımda olan tek tankeri de Asya’ya petrol taşıyor.

Venezuella dünyanın en büyük petrol kaynaklarına sahip ülkesi ama petrol ticaretini uygulanan ambargolardan dolayı yapamıyor. Bu sorunu ise ABD’nin tüm yasaklamalarına rağmen İran ile çözme çabasında olduğu iddia ediliyor.

Venezuella kendi ham petrolünü işleyemediği için 2013 yılında 3 milyon varil olan günlük petrol üretimini 2020 yılında 500 bin varile düşürmüştü. 2022’ye gelindiğinde ise bu rakam aylık bazda 871 bin varile ulaştı. Venezuela’nın ham petrol üretimindeki bu artış ise İran’ın verdiği destek olduğu ifade ediliyor.

Venezuella ve İran arasında geçen yıl imzalanan enerji takası anlaşması yapıldı. Bu anlaşam ile Venezuella’nın işlemekte zorlandığı ağır petrolü işlemekte sorun çekmesine çözüm olarak İran petrolü ile takas yapılması sağlandı.