Bursa Büyükşehir Belediyesine ait Karagöz Müzesi’nde, "Karagöz'ün Irgandı Kahyalığı" isimli oyunun ilk gösterisi yapıldı.

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz ile Hacivat'ın yaşatılması amacıyla Hayali (Karagöz oynatıcısı) Tayfun Özeren, tarafından kaleme alınan "Karagöz'ün Irgandı Kahyalığı" isimli oyun müzede sahnelendi.

Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanı bulunan Özeren, Bursa'nın somut ve somut olmayan iki değerini hayal perdesinde izleyici ile buluşturdu.

Yaklaşık 600 yıl evvel köprüyü inşa eden Hacı Muslihiddin Ağa’nın, köprü üzerindeki dükkanları kiraya vermek için Hacivat’ı görevlendirmesi ve Hacivat’ın da kahya olarak Karagöz’ü tutmasıyla yaşanan olayları, hayal perdesine aktaran Özeren’in yaklaşık 40 dakika süren oyunu büyük bir beğeniyle takip edildi.

Oyunun çocuklar kadar yetişkinlerin de ilgisini çektiği belirtildi.

Tayfun Özeren, yaptığı açıklamada gölge oyununun kültürel mirasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için sürekli yeni oyunlar yazdıklarını bildirdi.

Özeren, 7'den 70'e tüm sanatseverleri Karagöz Müzesi'ne beklediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Günümüzde çocuklar zamanlarının büyük bölümünü internet ortamında geçiriyor. Ancak gölge oyunu çocuk gelişimi açısından çok önemli. Çocuklar, Karagöz ve Hacivat'ı kendileri için birer kahraman olarak görüyor. Hayal güçleri gelişiyor, çoğu zaman perdenin arkasından oyunlara eşlik ediyorlar.

Karagöz Müzemiz zaten Türkiye'de tek. Bizler sürekli yeni oyunlar yazıp hem Bursalılara hem de yabancı turistlere bu değerimizi en güzel şekilde anlatıyoruz. Tüm sanatseverleri yeni oyunlarımıza bekliyoruz."