Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi konulu zirvede konuştu.

Bakan Kirişçi, “Eğer üretmezseniz cebinizdeki paranın alım gücü sıfır, elinizdeki teknolojisinin kabiliyeti sıfırdır. Mutlak süretle biz üretmek zorundayız. Türkiye önce kendi 85 milyon nüfusu için sonra bu ülkede olanlar ve bu ülkeye gelenler için üretmek zorundadır.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin açıklamalarından satır başları:

Ülkemizi Güvenli Liman olarak görüp kendine bu ülkeyi yer yurt edinenlerin sayısı 5 milyon. 2002'de 15 milyon olan turist sayısı pandemi öncesi rakamları esas alırsak 52 milyona çıkmıştı. 60-70-80 olmaması için bir sebep yok, bu tren bizi oralara taşıyacaktı. 30 milyar dolara dayanmış dış ticaretimiz var. Artan refah seviyesine rağmen, geçici statüsündeki mültecileri, ihracatıyla yurt dışındakileri doyuran üreticilerimiz var.

TARIMA VERİLEN DESTEK ARTTI

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü tebrik ediyorum. Bu rakamlar durup dururken katlanmadı. Genel müdürümüz verilen tarımsal destekleri söyledi. Dikkatinizi çekmek isterim. Bunun neredeyse yüzde 50'den fazlası yüzde 5'in sübvanse edilerek yüzde 5'lere çekilmiş 0'la 5 arasında. Adeta üreticilerimize sıfır faizli kredi dağıtılmış. Gerçekten tarım sektörüne sağlanan finansal destek çok çok önemli. 1.8 milyar lira olan tarımsal destekler 30 milyara dayandı.

Bu bizim doğrudan verdiğimiz destekler. Dolaylı olarak kalite, miktar, kadının istihdamı, gencin istihdamı gibi konularda sağladığımız destekler Türkiye'de tarım sektörünü çok çok önemli düzeylere ulaştırdı.

Daha iyiyi yapmak biz yöneticilerin, bakan ve hükümetimizin görevidir. Unutmayalım ki Türkiye dünyadan kendini soyutlayabilecek bir durumda değildir. Akaryakıtı ithal eden bir ülke. Gübreyi doğal gazdan elde ettiğimiz için yine dışa bağımlılığımız var. Tarımsal ilaçlar konusunda da neredeyse bizim maliyetimizin yüzde 65-70'ini oluşturan kısmı dışarıyla ilgili.

Rusya-Ukrayna savaşı şu tarihte bitecek diyen var mı? Yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde süreç yönetimi son derece bizi bu yaşananlardan olabildiğinde az etkilenen ülkeler statüsüne koydu.

Tarıma desteğimiz daha da arttı. Dün Ukrayna'nın büyükelçisi geldi. Kendileri de bizim verdiğimiz desteği çok farkında olduklarını söylediler. Eğer üretmezseniz cebinizdeki paranın değeri sıfır. Mutlak suretle üretmek durumdayız.