ABD, Ukrayna’ya Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) tedarik etti.

Ukrayna’nın operasyonlarını desteklemek için ekipman yardımı devam ediyor. Bu bağlamda ABD, Kiev yönetimine HIMARS roket sistemi tedarik etti.

Gelişmeyi Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov resmi Twitter hesabı üzerinden duyurdu.

Reznikov, “HIMARS Ukrayna’ya geldi. Bu güçlü araçlar için meslektaşım ve arkadaşım Lloyd J. Austin’e teşekkür ederim! Rus işgalciler için yaz sıcak olacak.” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA’YA EK GÜVENLİK YARDIMI

1 Haziran 2022 tarihinde ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın kritik ihtiyaçlarını karşılamak üzere 700 milyon dolar değerinde bir başkanlık güvenlik yardımı çekme yetkisini duyurmuştu.

Bu yetki, Ağustos 2021’den bu yana Ukrayna için ABD Savunma Bakanlığı envanterlerinden on birinci ekipman yardımını oluşturmakta.

HIMARS ROKETATAR SİSTEMİ

M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), ABD Ordusunun kullandığı standart MTV tipi orta sınıf kamyon üzerine eklemlenmiş bir çoklu roketatar sistemidir.

Her fırlatıcı üç kişilik bir ekip tarafından çalıştırılır ve altı adet 227mm M270 roketi, 1 adet yaklaşık 165 kilometre azami menzile sahip satıhtan satha MGM-140 ATACMS füzesi ateşleyebilir. Sahada kendini kanıtlamış bir sistem olan HIMARS, şu âna kadar 500’den fazla üretilerek önemli bir kilometre taşını geride bırakmıştır.