Fas, Ukrayna'daki ihtilafa ilişkin algılanan tarafsızlığını kırmaya ve Kiev'e askeri destek sağlayan ilk Afrika ülkesi olmaya hazırlanıyor.

Le Journal de l'Afrique'in haberine göre, ABD'nin talebi üzerine Fas hükümeti, T-72 tanklarının yedek parçalarını Ukrayna ordusuna devretmeyi kabul etti. Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetleri, 1999 ve 2001 yılları arasında Beyaz Rusya'dan satın alınmış birkaç düzine T-72B/BK tipi tanka sahip.

Krallığın Ukrayna ile askeri işbirliği yaptığı ilk sefer değil bu. Temmuz 2015'te Ukrayna devletine ait silah tedarikçisi Ukroboronservice, Fas'tan T-72 tankları için yedek parça istemişti.

Milltary Afrika'da yer alan başka bir bilgiye göre ise, yedek parça tedarikine ek olarak, Faslı T-72B muharebe tanklarının, ABD ve Hollanda tarafından kapsanan 97 milyon dolarlık bir anlaşmanın parçası olarak Ukrayna'ya yönlendirilmek üzere Çek şirketi Excalibur Army tarafından modernize edildiğini bildirdi.

Başlangıçta Rabat, Ukrayna'daki savaş konusunda tarafsızlığını korumaya çalıştı ve Mart ayında Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini kınayan BM Genel Kurulu oylamasına katılmadı. O sırada Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Afrika eyaletinin "tüm BM üye devletlerinin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve ulusal birliğine saygı" taahhüdünü yeniden teyit ettiğini açıklamıştı.

Bununla birlikte, ABD'nin önemli bir stratejik müttefiki olarak Beyaz Saray, çatışmada net bir pozisyon alması ve taraf tutması için Fas'a baskı yaptı. Nisan ayında Fas, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin başkanlığında Almanya'da düzenlenen Ukrayna'yı savunma konulu bir zirveye katıldı. Ertesi ay, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Ukrayna'daki çatışmayı görüşmek ve mevcut ilişkileri güçlendirmek için Fas'ın komşu rakibi Cezayir'e gitti.

Fas, ayrıca ABD'nin en önemli müttefiki olan İsrail ile de birçok askeri anlaşma imzaladı.