Ukrayna Güvenlik Servisi, 10 rahibin çeşitli şekillerde işgal makamlarıyla işbirliği yapmayı kabul ettiklerini, Rusya yanlısı anlatıları desteklediklerini ve Rusya'nın Ukrayna'daki askeri saldırısını haklı çıkardıklarını belirterek yaptırım uygulandığını duyurdu.

Güvenlik servisinden yapılan açıklamada,Moskova Patrikhanesinin savaşı desteklediği kaydedilerek yaptırımların Moskova Patrikhanesi'nin Ukrayna şubesine karşı atılan bir dizi adımın sonuncu olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Ukrayna Güvenlik Servisi, Ukrayna devletinin korunması konusunda kapsamlı çalışmalar yürütmeye devam ediyor ve Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden kişileri ortaya çıkarmaya devam edecek" denildi.

Ukrayna şubesi geçen Mayıs ayında Rus Ortodoks Kilisesi ile bağlarını resmen kopardı, ancak hala birçok Ukraynalı tarafından güvenilmez ve Kremlin ile gizli işbirliği yapmakla suçlanıyor.

Beş yıl süreyle uygulanacak yaptırımlar, listede yer alanların mal varlıklarını donduracak, Ukrayna'dan sermaye ihraç etmelerini ve toprak sahibi olmalarını engelleyecek.

Güvenlik servisi ayrıca, her zaman Ukrayna yasalarına uyduğunu söyleyen kiliseye bağlı cemaatlere ve binalara birkaç baskın düzenledi.

Ortodoks Hristiyanlar, Ukrayna'nın 44 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu oluşturuyor.

Sovyet yönetiminin çöküşünden bu yana, Moskova bağlantılı kilise ile 1991'de bağımsızlığının hemen ardından ilan edilen bağımsız bir Ukrayna kilisesi arasındaki rekabet şiddetli olmuştur.