Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'da yaşayan Müslümanlar, Ramazan ayına savaşın gölgesinde girdi. 2014'te Rusya'nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım'dan Ukrayna'nın kuzeyine göç eden Tatar Niyara Mahmutova, "Sürekli siren sesi duyarken, yıkılmış okul, hastane ve evlerin görüntülerini izlerken nasıl normal olabilirsiniz? Cesetler, küle dönmüş evler görmek beni hasta ediyor. Çok üzücü. Bu Ramazan acı dolu" dedi.

Kiev'de yaşayan Ukraynalı Müslüman Viktoria Nesterenko da Mahmutova ile aynı fikirleri paylaşıyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Viktoria Nesterenko, "Hep gözümün önüne savaşın korkunç görüntüleri geliyor. Kiev yakınlarında Rus askerleri çocuklar dahil birçok sivili öldürdü. Bu yıl, önceki Ramazanlar gibi değil. Hep üzüntü içindeyim" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'da yaşayan nüfusun yüzde birinin Müslüman olduğu tahmin ediliyor, ülkede yaşayan Müslümanlar pandemi nedeniyle iki yıldır normal şekilde yaşayamadıkları Ramazan ayını bu yıl sabırsızlıkla bekliyorlardı. Bu yıl da Rusya'nın ülkeyi işgal etmesi, ülkede yaşayan Müslümanların hayalini kurdukları Ramazanı yaşayamamalarına neden oldu.

Viktoria Nesterenko, "En zor şey kendinizi moral ve ruhen hazırlamak. Daha fazla Kuran okumak ve ibadet etmek istiyorum. Ama stres ve halsizlik nedeniyle dualarıma odaklanamıyorum. Tabii ki ibadet için zaman buluyoruz. Savaş zamanlarında bazı muafiyetler var. Namazlarınızı toplu kılabiliyorsunuz. Bu yolla dini görevlerimizi yerine getirebiliyoruz" dedi.

GÜVENLİ OLAN HİÇBİR YER YOK

Niyara Mahmutova, yaklaşık sekiz yıldır Ukrayna'nın güneyinde bulunan Zaporijya şehrinde ikamet ediyor. Müslümanlara yönelik önyargılarla mücadele etmeye çalışan bir sivil toplum kuruluşunu yöneten Mahmutova, dördüncü çocuğunun doğumundan 3 hafta sonra Rus işgalinin başladığını belirtti.

Mahmutova, yaşadıklarını "Hepimiz şoke olduk. Havaalanına füzeler düşüyordu. Petrol deposu yanıyordu. Rus askerleri şehre yaklaşıyorlardı. Bu yüzden evimizi terk etmek zorunda kaldık" ifadeleriyle anlattı.

Kırım'ın ilhak edildiği süreçte neredeyse hiç kan akıtılmadığını belirten Mahmutova, son dönemde yaşananlarla ilgili, "Çocuklarım arkadaşlarından ayrılmak zorunda kaldı. Evlerini kaybettiler. Burada da güvende değiliz. Rus füzeleri ve bombaları Ukrayna'da her an her şehri vurabilir" ifadelerini kullandı.

HELAL ET BULAMIYORUZ

Ramazan ayında helal et bulamadıklarını belirten Mahmutova, "Hemen hemen her zamanki yemeklerimizi yapıyoruz. Ama helal kesim etimiz yok. Sadece tavuk bulabiliyoruz" dedi.

Rus işgali başlamadan önce Kiev'de helal et onayı veren bir kuruluşun müdürü olarak çalıştığını belirten Viktoria Nesterenko ise, "Helal gıda bulmak istiyoruz. Ama helal et sıkıntısı var. Ücra yerlerde yaşayanların helal gıdaya erişimi yok" açıklamasını yaptı.