Rusya ile savaşan Ukrayna'da halk Avrupa Birliği (AB) liderlerinden "aday ülke" statüsü vermelerini bekliyor.

23-24 Haziran'daki AB Liderler Zirvesi'nde Ukrayna ile Gürcistan ve Moldova'nın AB üyelik başvurularıyla ilgili alınacak karar beklenirken Ukraynalılar ülkelerine yönelik olumlu karar verilmesini istiyor.

Rusya'nın 24 Şubat'ta saldırı düzenlediği ve bugüne kadar savaşın sürdüğü ülkenin başkenti Kiev sokaklarındaki insanlar, ülkenin gelecekte tam bir AB üyesi olmasının kalkınma ve refah için son derece önemli olduğuna inanıyor.

Kiev sakinlerinden 22 yaşındaki Oleana Tsekhmister, Ukrayna'nın AB üyesi olmasının kendisi için büyük önem taşıdığını belirterek, "Bize aday ülke statüsün verilmesi çok önemli. 8 yıl önce öğrenciler olarak Avrupa ile entegrasyon ilkeleri ve değerlerinin koruması için Meydan'a ilk biz çıktık." dedi.

Meydan olaylarının ardından 8 yıl geçtiğini ve Ukrayna'nın bir aday ülke statüsü alması için hazır konuma geldiğini kaydeden Tsekhmister, "Bu durum bize ekonomiden eğitime kadar her alanda Avrupa toplumu ile entegrasyonumuz için bir fırsat verecek." diye konuştu.

Ukrayna halkının çok kabiliyetli olduğunu ve Avrupa'ya açılan pencere sayesinde herkesin kendi imkanlarını daha etkili bir şekilde kullanacağını belirten Tsekhmister, "Ukrayna Avrupa'nın merkezidir. Sonunda bu adaylığı hak etti." ifadelerini kullandı.