Rusya-Ukrayna heyetleri, müzakereler için bugün İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi.

Görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. Ukrayna heyeti, görüşmenin ardından açıklama yaptı.

Görüşme sonrası açıklama yapan Ukrayna heyeti aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi.

Yapılan açıklamada, "Garantör olarak İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail'i görmek istiyoruz" denildi. Güvenlik garantileri konusunda ise anlaşmanın sağlanamadığı belirtildi.

Ukraynalı müzakere heyeti görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Türkiye dahil birçok ülkeyi garantör olarak istiyoruz. Rusya ile güvenlik garantileri konusunda anlaşmak mümkün olmadı. Tabi ki işin hukuki boyutunu başka bir arkadaşımız paylaşacak. Savaşı sona erdirmek için Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve geleceğini sağlamak için önemlidir. Bunlar Ukrayna'nın güvenliğini garanti edecek. Bunun NATO'nun 5. maddesine benzer olmasını istiyoruz" dedi.

"NATO'YA GİRMEYECEĞİZ"

Açıklamada, "Bu zirvede bir şey çözülmez ise ülkeler bize asker ve silah yardımı yapacak. Bu en önemli maddemizdir." denilerek, "Bu maddeyi ekleyebilirsek, Ukrayna bugünkü statüsünü sabitleyecek. Bizim yabancı merkezlerimizde yabancı asker olmayacak. Biz de NATO'ya girmeyeceğiz. AB'ye girmemize kimse engel olamayacaktır. Bu anlaşmanın en önemli noktalarındandır." denildi.

KIRIM MESELESİ

Kırım ve benzeri bölgeler ayrıca değerlendirilmeli denilen açıklamada, "Hiçbir referandum baskı ile yapılmamalıdır. Eğer biz anlaşabilirsek, çok taraflı bir konferans düzenleyeceğiz. O zaman garantör ülkeleri çağıracağız. 2-3 hafta içinde garantörler de görüşmeye katılsın istiyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise, "İstanbul'da gerçekleşen görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir" ifadesini kullandı.