Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) doğuya doğru genişleme politikasını bahane eden Rusya, 2008’de Gürcistan’a bağlı Güney Osetya ve 2014’te kadim Türk yurdu olan Kırım’ı ilhak etti.

Saldırgan politikalarına hız kesmeden devam eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son olarak Ukrayna’nın tarihi Rus toprağı olduğunu ifade ederek, Kiev’e karşı işgal başlattı.

MAYINLARIN ÇOKLUĞU DİKKAT ÇEKTİ

Rus ordusu karşısında beklenmedik bir direniş sergileyen Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, saldırıları püskürtmek için ülkenin kıyı şehirleri başta olmak üzere pek çok bölgeye mayın döşedi.

Rus kuvvetleri ise işgal ettiği bölgelerde bir yandan güvenliği sağlamaya çalışırken, bir yandan da mayın temizliği yapmaya başladı.

Mariupol’den gelen son görüntülerde, Rus ordusunun Uran-6 Mayın Temizleme Robotu ile kıyı şeridinde mayın temizliği yaptığı görüldü. Peş peşe imha edilen mayınların çokluğu dikkat çekti.

MAYINLARIN TEMİZLENMESİ YILLAR SÜRECEK

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, önceki gün yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın yaklaşık 300 bin kilometrekare toprağına mayınlar ve patlamamış mühimmatlar yerleştirildiğini açıkladı.

Ukrayna Parlamentosu Üyesi Umerov, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, savaş sırasında Rus ordusunun da Ukrayna topraklarına çok sayıda mayın yerleştirdiğine işaret etti.

Açıklamada, “Çatışmaların gerçekleştiği veya sürmekte olduğu Ukrayna topraklarının mayınlardan tamamen arındırılması en az 10 yıl sürecek” ifadeleri kullanıldı.

URAN-6 MAYIN TEMİZLEME ROBOTU

Uran-6, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri için JSC 766 UPTK tarafından üretilen çok işlevli, mayın temizleme robotik sistemidir.

Mayın temizleme robotu, patlayıcı mühimmat ve anti-personel/tanksavar mayınlarını tespit etmek ve kaldırmak için mayın keşif ve alan temizleme operasyonlarında kullanılıyor. Uran-6, patlamamış mühimmat ve diğer tehlikeli nesnelerin neden olduğu riskleri de minimuma indiriyor.