Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, dünyada en çok ölüme neden olan rahatsızlıklardan biri olan hipertansiyonun, Türkiye'de de yaygın bir şekilde görüldüğünü belirtti.

Hipertansiyonun sadece öldürmediğini, kalp krizi, inme ve böbrek yetersizliğine de sebep olduğunu vurguladı.

Türkiye'de yaşayan 50-60 yaş arasındaki vatandaşların yüzde 54'ünün hipertansiyon hastalığı ile mücadele ettiğine dikkat çeken Üstündağ, ülkenin hipertansiyon oluşumu açısından en riskli ülkelerden biri olduğunun altını çizdi.

HER 4 KİŞİDEN 1'İ 4 YIL SONRA HİPERTANSİYON HASTASI OLACAK

Ülkede yaşanan ölümlerin yüzde 25'inin hipertansiyon ve beraberinde getirdiği rahatsızlıklardan kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Sedat Üstündağ, her 4 kişiden birinin 4 yıl sonra hipertansiyon hastası olacağını belirtti.

Türkiye’nin hipertansiyon oluşumu açısından dünyadaki en riskli ülkelerden biri olduğunu belirten Üstündağ, “Türkiye'nin de içinde olduğu ülkeler arasında, 4 yıllık bir süre içinde, 4 yıl önce hipertansiyon olmayan bireylerin 4 yıl sonra ne kadarı hipertansiyon geliştirdiler diye bir araştırma yapıldı. Maalesef Türkiye yüzde 25'lik oranla birinci sırada yer aldı" ifadelerini kullandı.

HİPERTANSİYON İLE MÜCADELE ETMELİYİZ

Halk sağlığını ciddi derecede tehdit eden hipertansiyon ile topyekün mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Üstündağ, hipertansiyona karşı bireysel ve toplumsal olarak ciddi önlemler alınması gerektiğinin önemine dikkat çekti.

Hipertansiyondan korunma yöntemlerinin diyet, egzersiz, tuzdan kaçınma ve kilo kontrolü olduğuna dikkat çeken Profesör Doktor Sedat Üstündağ, açıklamasını "Büyük mücadeleler verildi, birtakım düzenlemeler yapıldı. Ekmekteki tuz oranı yüzde 1,8'den yüzde 1,5'e düşürüldü. Lokantalardaki tuzluklar kaldırıldı. Farkındalık yaratılmaya çalışıldı ve basın aracılığıyla vatandaşlar bilgilendirildi. Bu mücadeleyi devam ettirmeliyiz" cümleleriyle sonlandırdı.

HİPERTANSİYON NEDİR?

Hipertansiyon, kalbin vücuda pompaladığı kanın atardamar duvarlarına uyguladığı şiddetli kuvvetin, kalp hastalığı, inme ve böbrek yetersizliğine neden olacak kadar yüksek olduğu tıbbi rahatsızlıktır. Hipertansiyon, yüksek tansiyon adıyla da bilinmektedir.