Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Oruç Reis ile ilgili gerekli uyarıları yaptıklarını ve saldırı olması halinde bunun bedelini en ağır biçimde ödetileceğini söyledi. Erdoğan, bu konuda Türkiye'nin ilk cevabı verdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin kuruluşunun 19. Yıl dönümü etkinliklerinde konuştu. Erdoğan'ın Oruç Reis ile ilgili sözleri sosyal medyayı salladı. Erdoğan'ın ilk cevabını aldılar açıklaması, Akdeniz'de Oruç Reis'e müdahale edildiği ve Türkiye'nin ise bu müdahaleye gerekli cevabı verdiği yorumlarına neden oldu.

Erdoğan; "Kuzey Irak'ta Suriye'de Libya'da ve Doğu Akdeniz'de yürüttüğümüz harekatlarla bu saldırılara karşı cevabımızı anladıkları dilden verdik. Bugün de verdik! Ve kendilerine söyledik. Bakın bizim Oruç Reisimize sakın ha saldırmayın. Eğer Oruç Reis'e saldıracak olursanız bunun bedelini ağır ödersiniz dedik ve bugün ilk cevabı aldılar." dedi.

Yunan donanması hasar aldı iddiası

Erdoğan'ın bu açıklaması sonrasında birçok iddia ortaya atıldı. Yunan haber siteleri ve kanallarında yer alan habere göre; T.C.G Kemal Reis ile Limnos sıcak temas yaşadı.

Limnos hasar alarak çekildi

Haberde, Oruç Reis'e müdahale etmek isteyen Limnos Fırkateyni'nin önüne Kemal Reis engelinin çıktığı bildirildi. T.C.G Kemal Reis, Limnos'a geçit vermezken yaşanan sıcak temas sonrası Limnos hasar alarak limana çekildi. Kemal Reis yola devam ederken, Limnos onarıma alındı.

Yunan ordusunun iletişimini Koral kesti iddiası

Çeşitli sosyal medya platformlarda gündeme gelen bir diğer iddia ise Yunan donanmasının tüm iletişiminin kesilmesine yönelik. ASELSAN'ın geliştirdiği KORAL Elektronik Harp Sistemi’nin kullanıldığı ve Yunan donanmasının iletişiminin kesildiği öne sürüldü.

İddiaya göre, Oruç Reis’in araştırma yaptığı NAVTEX sahasına sızmaya çalışan bir Yunan denizaltısı tespit edildi. Bunun üzerine Türkiye’nin Gabya sınıfı bir fırkateyninin gerçekleştirdiği müdahale ile uzaklaşması sağlandı.

Yaşanan gerilimin ardından devreye giren ASELSAN'ın geliştirdiği KORAL Elektronik Harp Sistemi, Yunan donanmasının Rodos-Meis grubunun tüm haberleşme sistemini çökertti ve söz konusu gruptan bir süre haber alınamadı.

Koral bir süredir denizlerde kullanılıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye sınırında kullandığı belirtilen elektronik harp aygıtı Koral’ın denizlerde de kullanılması için test çalışmaları bir süredir yapılıyordu.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının elektronik harp alanındaki en büyük projesi olan Deniz Elektronik Harp Süiti Tedariki Projesi’nin fabrika kabul testlerinin ilki Eylül 2019’da başarıyla gerçekleştirilmişti.

Koral Elektronik Harp Sistemi nasıl çalışıyor?

Düşman radar sistemlerini körleştirip karıştıran, uçak ve akıllı füzelere hedef şaşırtan, bulunduğu alandaki dost birliklere bir çeşit elektronik görünmezlik sağlayan teknoloji harikası sistem, 2020’den itibaren gemilerde de kullanılmaya başlanacak. ASELSAN tarafından geliştirilen ve mevcut özellikleriyle dünyada benzeri olmayan Milli Elektronik Harp Süiti (MEHS), Türk donanmasına çok önemli yetenekler kazandıracak. Hem taarruz hem de savunma özellikli MEHS ile birlikte geminin başta güdümlü mermiler olmak üzere birçok tehdide karşı fonksiyonel olarak korunması hedefleniyor. Sistem, donanmanın elektronik harp alanındaki yapı taşı olacak ve farklı birçok platformda kullanılacak.

İlk ürün Anadolu’ya

ASELSAN yapımı harp süiti ilk olarak, yapımı süren Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu’ya konulacak. TCG Anadolu üzerinde 2020 yılı içerisinde icra edilecek deniz kabul testleri ile sistemin teslimatı tamamlanacak. ‘Deniz Koralı’ olarak da adlandırılan sistem daha sonra diğer savaş gemilerine yerleştirilecek. Deniz Elektronik Harp Süiti; Merkezi Yönetim Sistemi, Elektronik Destek Sistemi, Elektronik Taarruz Sistemi, Dekoy Atım Sistemi ve Lazer İkaz Sistemi’nden oluşuyor. Merkezi Yönetim Sistemi; Elektronik Destek Sistemi, Lazer İkaz Sistemi, Kızıl Ötesi Arama ve Takip, radarlar, savaş yönetim sistemi ve diğer gemiler üzerinden aldığı tehdit verilerini füzyon algoritmalarını da kullanarak işleyip Dekoy Atım ve Elektronik Taarruz sistemleri ile tehditlere karşı oluşturulabilecek en etkin fonksiyonel imha yöntemine karar veriyor ve bunları uyguluyor.

MSB’den Oruç Reis Açıklaması

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada; “Deniz yetki alanlarımızdaki hak, alaka ve menfaatlerimizin yılmaz ve kararlı koruyucuları Türk Deniz Kuvvetleri, MTA ORUÇ REİS araştırma gemimize refakat ve koruma görevine ilk günkü kararlılıkla ve aynı gemilerle devam etmektedir.” denilerek Oruç Reis’e eşlik eden Türk fırkateynlerinin görüntüleri paylaşıldı.