İki ülke arasında normalleşme adımı atıldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türk ve Ermeni temsilcilerin Moskova’da gerçekleştirdiği görüşme bir buçuk saat sürdü.

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki ülkenin müzakereleri ön şart olmadan sürdürme hususunda mutabık kaldığı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Özel Temsilciler, olumlu ve yapıcı bir atmosferde gerçekleşen bu ilk görüşmelerinde, Türkiye ve Ermenistan arasında diyalog yoluyla yürütülecek normalleşme sürecine yönelik olarak ön görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Taraflar, müzakereleri tam normalleşme hedefiyle ön şart olmaksızın sürdürme hususunda mutabık kalmışlardır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, ikinci görüşmenin yeri ve tarihinin daha sonra belirleneceği belirtildi.

NORMALLEŞME ADIMININ SÜRECİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13 Aralık 2021’de TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yeni bir döneme girileceği sinyalini vermişti.

Çavuşoğlu, iki ülke arasında Özel Temsilcilerin atanacağını ve charter uçuşlarının açılacağını ifade etmişti.

15 Aralık’ta Büyükelçi Serdar Kılıç, Ermenistan Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Özel Temsilcisi olarak görevlendirilmişti.

Ermenistan da Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan'ı, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi kapsamında özel temsilci olarak atamıştı.

ERMENİSTAN, TÜRK MALLARINA UYGULADIĞI AMBARGOYU KALDIRDI

İki ülke ilişkilerinin normalleşmesi kapsamında, Ermenistan, 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle Türk mallarına uygulanan ambargonun kaldırılmasına karar vermiş ve Ermenistan havayolu şirketi FlyOne'ın Erivan-İstanbul-Erivan arasında charter uçuşları yapmak için Ermenistan Havacılık Otoritesi'ne yaptığı başvuru onaylanmıştı.