Tunus İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Kays Said'in hayatını hedef alan tehditlerin varlığını doğrulayan bilgiler ele geçirdiklerini söyledi. Muhalefet ise bu açıklamaların yapılan eve yapılacak olan tutuklamalara zemin hazırlama olduğunu söyledi.

Tunus'ta yapılan bir bası toplantısında Cumhurbaşkanı Kays Said'e suikast düzenlenceği ile ilgili bilgilere ulaşıldığı açıklandı. Bu açıklamanın ardından ise ülkede olayla ilişkili olduğu belirtilen 3 kişinin tutuklandığı belirtildi.

Bu tutuklamaların ardından ise muhalefet partilerden açıklamalar arka arkaya geldi. Tunus Kurtuluş Cephesi'nden yapılan açıklamada, içişleri Bakanlığı'nın yaptığı bu açıklamanın Tunus'ta siyasi ve sivil liderlerin kitlesel ve rastgele tutuklanmaları için ortam hazırladığı belirtildi.

Tunus'ta eski Tunus Başbakanı ve Nahda hareketinin eski lideri Hamadi Cebali tutuklanarak bilinmeyen bir yere götürülümüştü.

Nahda hareketinin lideri Raşid Gannuşi, dün özel bir güvenlik ekibi tarafından tutuklanan Cebali ile dayanışma içinde olduğunu ifade etmişti.

Tunus'taki siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Said'in geçen yıl açıkladığı olağanüstü kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

25 Temmuz 2021'de parlamentonun çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Tunus'ta bazı kesimler, Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.